Bugüne dek hangi dünya liderleri ve önde gelen siyasetçiler Kovid-19’a yakalandı?

Defalarca siyasi figürlere darbe vuran virüs, pandemiyle mücadeleyi zorlaştırdı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da virüse maruz kalan liderler arasında yer alıyor (Reuters )

Son 8 ayda hızla yayılan koronavirüs, insan yaşamının bulunduğu tüm kıtaları etkiledi ve küresel çapta 11,7 milyondan fazla vakaya neden oldu.

Bununla birlikte bazı ülkelerde krizde liderlik yapma görevini üstlenen devlet başkanlarının da hastalanması, bu devletlerin virüse vereceği yanıtı zorlaştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşte Kovid-19'a yakalanan bazı dünya liderleri:

Jair Bolsonaro

Aylarca virüsün şiddetini küçümseyen Brezilya Devlet Başkanı'nın Kovid-19'a yakalandığı 7 Temmuz'da doğrulandı. Daha önce Kovid-19'u "küçük bir grip" olarak nitelendiren Bolsonaro, ABD Başkanı Donald Trump'ın övdüğü ancak henüz etkililiği kanıtlanmamış sıtma ilacı hidroksiklorokinin de sözlü savunucularındandı.

Boris Johnson

Kovid-19 testi, Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Matt Hancock'la neredeyse aynı zamanda,  Hasta Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Nadine Dorries'ten ise haftalar sonra pozitif çıkan Başbakan Johnson, resmi görevlerini Dışişleri Bakanı Dominic Raab'a bırakarak yoğun bakımda tedavi görmek zorunda kalmıştı. Hastaneye yatışı sonrası konuşan Johnson, durumunun ciddiyeti sebebiyle ölümü halinde yapılacaklara ilişkin bir plan hazırlandığını belirtmişti.

Birleşik Krallık'ta  virüs bulaşan diğer siyasi isimler arasında Prens Charles ile parlamenterler Kate Osborne, Tony Lloyd, Llloyd Russel-Moyle da yer alıyor. Bu isimlerin hepsi iyileşti.

Michel Barnier

AB'nin Brexit Baş Müzakerecisi Michel Barnier'in testi, Brüksel ve Londra arasındaki görüşmelerin virüs sebebiyle çoktan ertelendiği bir dönemde, 19 Mart'ta pozitif sonuç vermişti. Barnier bir aydan kısa süre sonra görevine geri döndü.

İraj Harirçi

İran Sağlık Bakanı Yardımcısı dünya çapında koronavirüs bulaştığı teyit edilen ilk siyasi isimlerden biriydi. Harirçi kısa zamanda İran'daki bulaşların örtbas edildiği iddialarının sembolü haline gelmişti. Harirçi'nin, testinin pozitif çıkmasından bir gün önce şubat eyında düzenlenen bir basın toplantısında, 95 olarak açıklanan vaka sayısının gerçekte çok yüksek olduğu iddialarını yalanlarken bolca terlediği görülmüştü. İranlı Bakan Yardımcısı, iki hafta sonra mart ayı başında tamamen iyileşirken, virüs ulusal meclisin yaklaşık yüzde 8'ine bulaşmıştı. Hastalığa yakalananlar arasında İran Devlet Başkan Yardımcısı İshak Cihangiri de yer alıyordu.

Pierre Nkurunziza

Haziran başında belirtilmeyen bir tarihte hayatını kaybeden Burundi'nin yeni seçilen devlet başkanının ölümüne dair sorular hala gündemde. Burundi Hükümeti vefat nedenini resmi olarak kalp krizi şeklinde teyit ederken, farklı diplomatik ve tıbbi kaynaklar Nkurunziza ve çevresindeki bazı isimlere koronavirüs bulaştığını öne sürmüştü. Doğrulanması halinde bu, dünya liderleri arasında Kovid-19 kaynaklı ilk ölüm olacak.

Rand Paul

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Rand Paul, virüs vakası teyit edilen ilk ABD senatörü olurken, virüsün bulaştığı kişilerle temas eden senatörler Ted Cruz, Rick Scott ve Lindsey Graham'ın karantinaya alınmıştı. Temsilciler Meclisi üyeleri arasında da virüsle temas eden birçok isim bulunuyor.

Donald Trump'ın yakın çevresinden bir dizi insanın, özellikle kızı Ivanka'nın asistanı ile Başkan Yardımcısı Mike Pence'in en üst düzey sözcüsünün virüs testleri de pozitif çıktı. Mayıs başında, ABD'nin 45. Başkanı Trump, "önleyici tedbir" olarak bir süreliğine henüz Kovid-19 tedavisi için kanıtlanmamış sıtma ilacı hidroksiklorokin aldığını söylemişti.

Peter Dutton

Avustralya İçişleri Bakanı'nın Kovid-19 testi, ABD dönüşü pozitif çıkmıştı. Dutton, ABD ziyareti kapsamında Ivanka Trump dahil bir dizi üst düzey isimle bir araya gelmişti. O dönem Avustralya'da doğrulanan 156 vaka arasında İçişleri Bakanı'nın yanı sıra Queensland'de hastalanan aktör Tom Hanks de bulunuyordu.

Sophie Grégoire Trudeau

Justin Trudeau'nun karısının mart ortasında virüse yakalandığının doğrulanması üzerine Kanadalı lider, eşiyle beraber karantinaya alınmış ve ülkeyi evinden yönetmişti.  Sophie Grégoire Trudeau'nun belirtilerinin hafif olduğu açıklanaırken, Başbakan'ın virüse maruz kalıp kalmadığına dair bir doğrulama yapılmadı.

Monako Prensi II. Albert

Monako Devlet Başkanı'nın virüse mart ortasında maruz kaldığı belirtilirken, tıbbi uzmanlar Prens II. Albert'ın 1 Nisan itibarıyla tamamen iyileştiğini ifade etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU