'Kıyamet Günü Kasası’nın bulunduğu kasaba, dünyanın diğer bölgelerinden daha hızlı ısınıyor

Bölgede küresel ortalamanın 3 kat üstüne çıkan sıcaklıklar, tohumların geleceğini riske atıyor

Svalbard adasında donmuş bir dağın altında yer alan kasada, yüz binlerce bitkinin tohumu muhafaza ediliyor / Fotoğraf: AFP

Açıklanan yeni bir rapor, “Kıyamet Günü Kasası” olarak bilinen Svalbard Küresel Tohum Kasası’nın yer aldığı Longyearbyen’in dünyada en hızla ısınan bölge olduğunu ortaya koydu. 

Uzmanlar, Norveç'in bu bölgesinde yaşanan ısınmanın neredeyse dünyadaki tüm tohumlardan örneklerin saklandığı kasa için sorun teşkil ettiğini ve tohumların korunmasının sabit sıcaklıklara bağlı olduğunu belirtiyor.

1900’de -7,8 santigrat olan Longyearbyen’deki hava sıcaklıkları, o tarihten bu yana yükselerek 3,7 dereceye kadar çıktı. Bu da yaklaşık 1 santigrat derecelik küresel ısınma ortalamasının 3 katına denk geliyor.

Diğer taraftan bölgede ısının yanı sıra nemin de artması, "Kıyamet Günü Kasası"nda sabit sıcaklıklar ve kupkuru şartlar altında saklanması gereken tohumların geleceğini riske atıyor. 

Tahıl güvenliği için çalışan Crop Trust kuruluşunun İcra Direktörü Marie Haga, CNN’e yaptığı açıklamada, “Svalbard, tahılların biyoçeşitliliği için son dayanağımız” dedi. 

Norveç Meteoroloji Enstitüsü’nden üst düzey araştırmacı Inger Hanssen-Bauer’se, Kuzey Kutbu'ndaki ısınmanın bölgedeki sıcaklık artışını hızlandırdığını vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Norveç hükümetinin finansal desteği ve Crop Trust kuruluşunun ortaklığıyla 2008’de inşa edilen kasada şu anda 13 bin yıllık tarım tarihini temsilen yaklaşık 1 milyon tohum numunesi bulunuyor. 

Böyle bir kasa için Longyearbyen’in seçilmesinin önemli bir nedeni vardı. Donmuş bir dağın derinliklerinde bulunan kasanın olduğu yer, deprem, volkanik patlama ya da bunun gibi olaylara karşı çok daha az tehlike arz ediyor. 

Kasa için neden bu konumun seçildiğinden bahseden Haga, bu tercihte Norveç siyasi sisteminin “çok istikrarlı” olmasının da göz önünde bulundurulduğunu ekledi. 

Tohumlar, dünyanın en kuzeyindeki bu adada -18 derecede saklanıyor. Ancak yağışlı havalardaki artış, bölgede büyük ve ani değişikliklere yol açıyor.

Ekim 2016’da sağanak yağışların ardından tohum kasasına girişin yer aldığı bölge neredeyse yarı yarıya suyla doldu. Kasaya hiç su ulaşmamış olsa da o tarihten sonra yapılan düzenlemelerde orijinal çelik giriş tüneli, su geçirmez betonla değiştirildi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU