Vatikan Başbakan’ından ABD ve İsrail'e Ortadoğu'da barış uyarısı: Tek taraflı eylemlerden endişeliyiz

Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin'in, Orta Doğu'daki durumu tehlikeye atacak tek taraflı girişimlere ilişkin Vatikan'ın endişelerini, ABD ve İsrail'e aktardığı bildirildi

Kardinal Pietro Parolin / Fotoğraf: Reuters

Vatikan'ın resmi yayın organlarından Vatican News'ta yer alan habere göre, Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Parolin 30 Haziran'da ABD ve İsrail'in Vatikan büyükelçileri ile bir araya geldi.

Görüşmede, Kardinal Parolin'in, İsrailliler ve Filistinliler arasında barış arayışlarını ve Orta Doğu'daki kırılgan durumu daha da tehlikeye sokabilecek olası tek taraflı eylemlere yönelik Vatikan'ın endişelerini aktardığı ifade edildi.

Vatikan'ın daha önce 20 Kasım 2019 ve 20 Mayıs 2020'de belirttiği üzere, İsrail ve Filistin'in uluslararası alanda kabul edilen sınırlar dahilinde, barış ve güvenlik içinde var olma ve yaşama hakkına sahip olduklarının yinelendiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Taraflar diyalog, ahde vefa ve samimiyete ‘evet’ deme cesareti göstermeli” 

Görüşmeye ilişkin Vatikan'dan yapılan açıklamada da taraflara, ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararları temelinde ve karşılıklı güvenin yeniden tesis edilmesine katkı sağlayacak şekilde, doğrudan müzakere sürecinin yeniden başlatılması konusunda ellerinden gelen çabayı göstermeleri çağrısında bulunulduğu kaydedildi.

Haberde, Papa Franciscus'un 8 Haziran 2014'te dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Vatikan bahçelerinde yaptığı "Barış Duası"nda sarf ettiği "Tarafların, şiddet, husumet, provokasyon ve ikiyüzlülüğe 'hayır'; diyalog, müzakere, ahde vefa ve samimiyete 'evet' deme cesaretini göstermeleri gerekiyor" sözlerine de atıfta bulunuldu.

İsrail'in Batı Şeria'daki bölgeleri "ilhak" planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

İsrail Başbakanı, 1 Temmuz'dan itibaren "ilhak" planını devreye sokmayı hedeflemiş, ABD yönetimi ise planın uygulanmasında aceleci davranılmamasını istemişti.

Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Bölgesel İş birliği Bakanı Ofir Akunis da dün yaptığı açıklamada, ilhak planının ilerleyen bir tarihe ertelendiğini belirtmişti.

 

Independent Türkçe
    

   

DAHA FAZLA HABER OKU