Beyaz Saray Sözcüsü'nden güvenlik sorusuna cevap: Trump gezegendeki en bilgili kişi

Kayleigh McEnany, "başkanın okuduğunda" ısrarcı

Donald Trump şu sıralar kasımda yapılacak ABD Başkanlık Seçimleri'ne hazırlanıyor (AFP)

Rusya'nın Afganistan'daki Amerikan askerlerinin öldürülmesi için para ödediğine dair iddialardan Donald Trump'ın haberdar edilip edilmediği veya bu haberi gözden kaçırıp kaçırmadığı yönündeki spekülasyon devam ederken, Beyaz Saray Sözcüsü başkanın mümkün olan en üst düzeyde bilgi sahibi olduğunu öne sürdü.

Beyaz Saray'daki bir basın brifinginde başkanın istihbarat birimleri tarafından düzenli ve kapsamlı biçimde bilgilendirilip bilgilendirilmediği soruldu. Soruyu sertçe yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, başkanın güvenlik tehditlerini benzersiz bir standartta takip ettiğini söyledi. 

"Başkan okuyor" diyen McEnany, Trump'ın "ayrıca sözlü istihbarat da aldığını" ifade etti.

Size şunu söyleyeyim, yüzleştiğimiz tehditler söz konusu olduğunda Dünya gezegenindeki en bilgili kişi bu başkandır.

(Milli Güvenlik Danışmanı Robert) O'brien var. Başkan bazen yarım düzineden fazla telefon çağrısı aldığı O'brien'i günde iki kez yüzyüze görüyor. İstihbarat konularında sürekli bilgilendiriliyor ve brifing alıyor.

Ancak New York Times'ın çok gizli bilgileri ne zaman verip ne zaman vermeyeceğimizi dayatmasına izin vermeyeceğim. Bu savunulamaz bir önerme.

Öte yandan McEnany'in Trump'a yönelik savunması, söz konusu Rus ödül skandalının patlak verdiği son birkaç günün hadiseleriyle pek örtüşmüyor. Bu hafta McEnany'nin bizzat kendisi, başkanın gizli bilgi hakkında brifing almadığını belirmişti. Üstelik bu açıklama, Trump'ın "istihbaratla" konuştuğunu iddia etmesinden kısa bir süre sonra gelmişti.

Şu an Trump'ın Şubat ayında konuyla ilgili bilgilendirildiği iddia edilse de, bu bilgilendirmenin sözlü mü yoksa yazılı mı yapıldığı ve yapıldıysa da başkanın gerçekten dinleyip dinlemediği ya da okuyup okumadığı belirsizliğini koruyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın Günlük Başkanlık Brifingi'ni gerçekten okuyup okumadığı uzun zamandır sorgulanıyor. Söz konusu brifing, 1946'da Harry Truman'ın talebinden bu yana tüm ABD başkanlarına farklı şekillerde sunuluyor. Başkanın brifingi okuyacak kadar sabırlı olmadığı bildirilirken, Trump yönetiminden ismini paylaşmayan kaynaklar, başkanın aynı şekilde sıklıkla göz ardı ettiği sözlü brifingi tercih ettiğini öne sürüyor.

2016 seçimlerini takip eden geçiş döneminde Fox News'e konuşan Trump, günlük brifingleri reddettiğini ve haftalık olarak bilgilendirilmeyi tercih ettiğini söylemişti. Trump, "Bana bir şey anlatılmasına gerek yok" demişti.

Biliyorsunuz ben, yani, zeki bir insanım.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU