Anayasa Mahkemesi, Bylock’un FETÖ üyeliği için tek delil sayılamayacağı yönündeki başvuruyu reddetti

Anayasa Mahkemesi, FETÖ bağlantılı kişiler arasında kullanılan kriptolu haberleşme ağı ByLock’un tek veya belirleyici delil olarak kullanılamayacağı iddialarını “açıkça dayanaktan” yoksun bularak, bu konuda yapılan başvuruyu reddetti

AYM'nin kararı ile Bylock, FETÖ üyeliği için delil kabul edildi / Fotoğraf: AA

İnfaz koruma memuru olarak görev yapan F.K., 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Bylock kullandığı iddiasıyla FETÖ üyesi olmak suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

AYM’ye başvuran F.K. ise ByLock verilerinin tek veya belirleyici delil olarak kullanılmasının hukuka aykırı olduğunu, ayrıca dijital verilerin mahkeme huzuruna getirilmediğini belirterek adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürdü.

Başvuruyu değerlendiren AYM, ByLock’un tek veya belirleyici delil olarak kullanılamayacağı iddiasının kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Kararda, terör örgütü FETÖ/PDY’ye yönelik MİT’in delil toplama amacıyla yaptığı çalışmada rastladığı, “dijital delilleri” adli makamlara iletmesinin “veriler hukuka aykırı kılmayacağı” vurglandı.

ByLock’un mahkûmiyet kararında tek veya belirleyici delil olarak kullanılamayacağı iddiasını da değerlendiren mahkeme, ByLock uygulamasının teknik kullanımı ve yargı kararlarını anımsatarak “Karşılıklı ekleme olmaksızın iletişime geçilme imkânı bulunmamaktadır. Yargıtay ve derece mahkemelerince ByLock’a ilişkin olarak yapılan tespit ve değerlendirmelerin olgusal temellerden yoksun olduğunu söylemek mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı.

 

Independent Türkçe / Cumhuriyet 

DAHA FAZLA HABER OKU