Varlık Fonu Genel Müdürü, Turkcell hisselerinin satışı ile ilgili konuştu: Taraflar birbirlerine silahları doğrultmuştu, 'silahları indirin, kasaya koyun' dedik

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, İsveçli telekomünikasyon şirketi Telia'nın Turkcell'deki hisselerini TVF'ye satışında hangi tarafla ne pazarlık yapıldığını anlattı

Zafer Sönmez, 2018'den bu yana Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürlüğü'nü yürütüyor/ Fotoğraf: TVF

İsveç merkezli telekomünikasyon şirketi Telia’nın 2005’te aldığı Turkcell hisselerini Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) satmasının ardından Varlık Fonu’nun Genel Müdürü Zafer Sönmez, satışın detaylarını Dünya Gazetesi yazarı Vahap Munyar’a anlattı. 

Munyar, dün kaleme aldığı yazıda Sönmez’in, Turkcell’in operasyondaki rolünü kovboy filmindeki kasabanın şerifine benzettiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turkcell görüşmelerine Mayıs 2019’da dahil olduklarını hatırlatan Sönmez, “O günlerde taraflar birbirlerine silahları doğrultmuştu. Biz, ‘Silahları indirin, kasaya koyun. Bu işi çözeceğiz’ dedik” ifadelerini kullandı. 

Çukurova Holding, 2005 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na olan borçlarını kapatmak için hem Turkcell hisselerini satmış hem de Alfa Grup’tan finansman almıştı. 

Alfa’ya olan borcun kapatılması için 2014’te Ziraat Bankası’ndan 10 yıl vadeli 1,6 milyar dolar kredi çekilmişti. 

Bu konuya da değinen Sönmez, “Siz aradan çekilin, biz Ziraat Bankası’na olan yükümlülüğünüzü çözelim. Bu aşamadan sonra siz bir anlamda ceketinizi alıp buradan çıkın” dediklerini aktardı ve Ziraat Bankası’na dediklerini de şöyle anlattı: 
 

Türkiye Varlık Fonu’na 1,6 milyar dolarlık yeni kredi açın. Biz o krediyle Turkcell’deki teminat defterinizi kapatalım. Buradaki muhatabınız artık biz olalım.


Telia temsilcilerine de “Masaya Türkiye’nin Varlık Fonu oturdu. Muhatabınız artık devlet. Gördüğümüz kadarıyla Turkcell’in sahibi görünen karmaşık şirketlerdeki payınızı satmak istiyorsunuz. TVF olarak biz o hisseleri almaya hazırız” dediklerini söyledi. 

Alfa Grup’un telekomünikasyon varlıklarını da yöneten Rus LetterOne’ın CEO’su ile Boğaz’da bir yemekte buluştuklarını ve son noktayı koydularını belirtti: 
 

Gözlerimin içine bakın, kararınızı verin. Turkcell’deki tüm taraflar olarak kapana kısılmış durumdasınız. Çatı şirketlerde hisseniz var ama Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de aynı oranda etkili olamıyorsunuz. Karşınızda devlet var ve bu işi çözecek.


Munyar’ın aktardığına göre Türkiye Varlık Fonu’nun Telia Company’ye sunduğu teklifle ilgili Zafer Sönmez şöyle devam etti:

Turkcell İletişim’deki hisselerinizi daha önce Borsa İstanbul’da satmıştınız. Turkcell Holding’teki hissenize 530 milyon dolar ödeyelim.
 

Telia’ya ödenecek 530 milyon doların 380 milyon dolarını LetterOne bize borç versin. Ödemeyi Turkcell İletişim hissesi ile yapalım. Doğrudan hisseniz yüzde 13,22’den yüzde 24,8’e çıksın. En büyük azınlık hissedar LetterOne olsun.


Tarafların kabul etmesinin ardından ön imzalarla Turkcell İletişim’de yeni ortaklık yapısı şöyle şekillendi:

-  Yüzde 49: Halka açık


-  Yüzde 26,2: TVF


-  Yüzde 24,8: LetterOne

Zafer Sönmez, varılan formülü şöyle değerlendirdi:
 

TVF, yani devlet 150 milyon dolar ödüyor, Turkcell İletişim’de net kontrol sahibi oluyor.

Turkcell İletişim hisseleri iki günde 700 milyon dolar değer kazandı. Bu hesaba göre TVF’nin 150 milyon dolar ödemeyle elde etmesi söz konusu hisselerin değeri 180 milyon dolara çıktı.


Vahap Munyar yazısında “Sönmez, TVF’nin merkezinde bana Turkcell operasyonunu anlatırken şu mesajı verdi: Kağıt üstünde de olsa 150 milyon dolar koyup, 2 günde 30 milyon dolar artıya geçebildiğimiz ortaya çıktı” ifadelerine yer verdi. 

"Kapalı kapılar ardında 'kol büküldü' mü?" 

Medyada yer alan “Turkcell’deki hisseler piyasa değerinin yüzde 54 altında satıldı. Kapalı kapılar arkasında ‘kol bükme’ operasyonu mu yapıldı?” şeklinde haberlere Zafer Sönmez şu yanıtı verdi: 
 

“Devlet yabancının bileğini büktü, Telia’yı kaçırdı” diyenler var. Bilek bükmek asla söz konusu değil. Telia Company, bu işlemden memnuniyetini kendi açıklamalarıyla ortaya koydu.



Turkcell’in çatı şirketlerindeki veto haklarının tarafları, birbirlerini kapana kıstıran noktaya getirdi. 

“Kapana kısılmışlık” bir iskonto değeri yaratıyor. Telia’ya ödenecek 530 milyon dolarlık bedel, söz konusu “iskonto” düşünülerek hesaplandı.



 

Telia’nın daha önce bölgeden çıkma kararı aldığını hatılatan Sönmez “Bölge ülkelerindeki hisselerini de hep devlet şirketlerine sattı. Bilek bükmek yok, konsensüs var” dedi. 



“Özel sektörü kenara itmedik”



Zafer Sönmez, Türkiye Varlık Fonu’nun Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de yüzde 26,2’yle “asıl söz sahibi hissedar” oluşunu şöyle değerlendirdi:



Turkcell İletişim’de özel sektörü kenara itmemiz de söz konusu değil. LetterOne, bizim için özel sektörü ve yabancı sermayeyi temsil eden bir hissedar



"Yüzde 26’nın içindeki yüzde 15 imtiyaz hakkını da getiriyor"

Türkiye Varlık Fonu’na geçecek yüzde 26,2’nin içindeki yüzde 15’lik bölümün imtiyaz hakkı getirdiğini de sözlerine ekleyen TVF genel Müdürü, “Yani, yönetim kurulunda çoğunluğu TVF temsil edecek” dedi.



Yeni yapıda LetterOne’nın Turkcell İletişim’de hisse oranı yüzde 24,8’e çıkmakla birlikte veto hakkı olmayacak.



Citi London ‘yeddiemin’



Zafer Sönmez, Turkcell operasyonu için tarafların “yeddiemin” olarak “Citi London”ı belirlediğini bildirdi:



Telia’ya ödenecek 530 milyon dolar Citi London’a yatırılacak. Tarafların birbirleri aleyhine British Islands’da açtıklar davalar geri çekilip, işlem tamamlanma noktasına gelince, hisse devirleri gerçekleşecek. Para Telia’nın hesabına geçecek.



Dünya Gazetesi 

DAHA FAZLA HABER OKU