Yeni başlayanlar için Turkcell'in ortaklık yapısı: Neydi, Türkiye Varlık Fonu'na satışın ardından ne oldu?

Türkiye'de mobil iletişimi 26 yıl önce başlatan, ortaklık yapısında nihai kararın alınması da 15 yıldır devam eden Turkcell'in çoğunluk hissesi artık Türkiye Varlık Fonu'nun. Eski ortaklar İsveçli Telia ve Çukurova Holding ise Turkcell'den çıkış yapıyor

Fotoğraf: Reuters

İsveç merkezli telekomünikasyon şirketi Telia’nın 2005’te aldığı Turkcell hisselerini Türkiye Varlık Fonu’na satmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bir açıklama yaptı. 

Satışla ilgili Twitter hesabından bir değerlendirmede bulunan Albayrak, “Türkiye Varlık Fonu'nun Turkcell’in değerine değer katıp daha da büyüteceğinden eminim” dedi. 

Bakan Albayrak, “Türkiye Varlık Fonu ve Turkcell ortaklığı küresel ticarette ve iş dünyasında tarihi bir performans ortaya koyacak” ifadelerini kullandı. 
 


Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Sönmez de Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada Türkiye Varlık Fonu'nun stratejik ve büyük ölçekli şirketle yatırım yapma misyonu olduğunu, artık olgunluk dönemine gelmek için adımlar attıklarını, Turkcell işleminin de 'global yatırımcılar ligine alınan bir bilet' olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

İskandinavya’nın en büyük GSM operatörü Telia, Turkcell'deki yüzde 24,02'lik dolaylı hisselerinin tamamını 530 milyon dolar karşılığında Türkiye Varlık Fonu’na satarak Turkcell’den çıkış yapacağını duyurdu. 

Satışın ardından TVF, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin yüzde 26,2 oranında hissedarı olacak ve en büyük ortağı durumuna gelecek. Turkcell’in yönetim kurulundaki dokuz üyeden beşini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak.
 

Turkcell NYSE.jpg
Fotoğraf: Turkcell 


Turkcell Holding ortak girişimi sona erecek, Çukurova Holding ise dolaylı hisselerini satarak Turkcell'den çıkış yapacak.

Turkcell’in mevcut temettü politikası sürdürülecek. Turkcell, hem Borsa İstanbul hem de New York borsasında işlem gören tek Türk şirketi olmaya devam edecek.

Turkcell’in karmaşık ortaklık yapısı

Şubat 1994’te kurulan Turkcell, 11 Temmuz 2000'de Borsa İstanbul (BİST) ve New York Stock Exchange'de (NYSE) eşzamanlı olarak işlem görmeye başladı. İşlem gören yani halka açık olan payların oranı mevcut durumda yüzde 48,95. 

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin hissedarları 

Karmaşık olan ortaklık yapısı ise geriye kalan yüzde 51,05’lik hisse. 
 

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. Pay Yapısı
Turkcell Holding A.Ş. Yüzde 51
Çukurova Holding A.Ş.  Yüzde 0,05
Halka açık kısım Yüzde 48,95


Turkcell’in sitesinde de belirtildiği üzere Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin yüzde 51’i Turkcell Holding’e, yüzde 0,05 hisse ise Turkcell’in kurucusu Mehmet Emin Karamehmet’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Çukurova Holding’e ait. 

Turkcell Holding’in hissedarları 

Bu iki şirketin hissedarlarına da ayrı ayrı bakalım… 

Mevcut durumda Turkcell Holding’in yüzde 52,91’i Çukurova Telecom Holdings’in elinde. Geri kalan yüzde 47,09’luk kısım ise İsveçli telekomünikasyon devi Telia Sonera’ya ait. 
 

Turkcell Holding’in Pay Yapısı
Çukurova Telecom Holdings Yüzde 52,91
Telia Company Yüzde 47,09


Çukurova Telecom’un hissedarları 

Çukurova Telecom Holdings’in pay dağılımına gelirsek, işler biraz daha karışıyor. 
 

Çukurova Telecom Holdings Pay Yapısı
Çukurova Holding Yüzde 51
Alfa Group (LetterOne aracılığıyla) Yüzde 49


Öncelikle bu şirketin yüzde 51’i, 1923 yılında, Tarsus'ta bir dokuma fabrikası olarak kurulan Çukurova Holding’e ait. 

Yüzde 49’u ise Rus milyarder Mikhail Fridman’ın sahibi olduğu Alfa Grubu’nda. Ancak Alfa Grubu'nun telekomünikasyon varlıklarını da İngiltere merkezli LetterOne yönetiyor. Dolayısıyla LetterOne, Turkcell’in doğrudan olmasa bile dolaylı yoldan paydaşı.

LetterOne altında hizmet veren L1 Technology, Turkcell’de yüzde 13,22 hisseye sahip. Ancak TVF ile yapılan anlaşmaya göre LetterOne, şirketteki payını toplamda yüzde 24,8'e çıkararak en büyük azınlık hissedar haline gelecek. 

Ziraat Bankası’nın Turkcell’deki söz hakkı 

İşin bir de Ziraat Bankası kısmı var ki o da şu şekilde; 

Çukurova Holding, 2005 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na olan borçlarını kapatmak için hem Turkcell hisselerini satmış hem de Alfa Grup’tan finansman almıştı. 

Alfa’ya olan borcun kapatılması için 2014’te Ziraat Bankası’ndan 10 yıl vadeli 1,6 milyar dolar kredi çekildi. 

Ziraat Bankası da krediye karşılık Çukurova Holding’in hisselerini rehin aldı. Yani, Turkcell’deki ortaklık hakkı şu anda Çukurova Grubu’nda olsa da hisseler aslında Ziraat Bankası'nın elinde.

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin dolaylı hissedarları
Telia Sonera Yüzde 24,02
Çukurova Holding (Ziraat Bankası aracılığıyla) Yüzde 13,81
Alfa Group (LetterOne aracılığıyla) Yüzde 13,22
Halka açık kısım Yüzde 48,95

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU