ABD'de koşu yaparken öldürülen siyahi Arbery'nin davasında 3 kişi cinayetle suçlandı

Gregory McMichael ve oğlu Travis ile William Bryan müebbet hapis ya da idam cezasına çarptırılabilir

Siyahi Ahmaud Arbery'nin öldürülmesi ABD'de çok sayıda kentte protesto edilmişti (Reuters) 

Georgia eyaletindeki büyük jüri, üç adamı Ahmaud Arbery'i öldürmekle itham etti.

Gregory McMichael, Travis McMichael ve William Bryan, Georgia'daki bir mahallede koşu yapan Arbery'yi takip edip yakın mesafeden vurduktan yaklaşık 4 ay sonra suçlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Glynn kenti büyük jürisi, adı geçen kişilere kasten öldürme, dört kez cinayet, iki kez ağır saldırı, haksız yere alıkoyma ve haksız yere alıkoymaya teşebbüs suçlamaları yöneltti. Hüküm giymeleri halinde ömür boyu hapis veya idam cezasına çarptırılabilirler.

Cobb Kenti Bölge Avukatı Joyette M. Holmes, "Böylelikle, Ahmaud için adalet arayışı yolunda ileriye doğru bir adım daha atıldı. Bugün bir istisna değildi, Cobb Yargı Dairesi'ndeki ekibimiz bu davadaki kanıtları etkin biçimde ortaya koymakta kararlı" dedi.

Beyaz baba oğul McMichael'lar, internete düşen cinayete dair telefon videosu kaydının neden olduğu uluslararası tepki ve 25 yaşındaki siyahi Arbery'e karşı modern zaman linci suçlamaları üzerine Arbery'nin ölümünden iki aydan uzun bir süre sonra tutuklanmıştı.

11785144743936427.jpg
William Roderick Bryan, Gregory McMichael ve oğlu Travis McMichael (AFP)

23 Şubat'ta Gregory McMichael ile oğlu Travis silahlarını kuşanarak bir kamyonete binmiş ve Georgia eyaletindeki Brunswick'in dışındaki Satilla Kıyısı'ndaki bir inşaat alanında koşu yapan Arbery'i takip etmeye başlamıştı.

Savcılar, Bryan'ın baba oğula katılarak Arbery'nin iki kamyonet arasında sıkıştırılmasına yardım ettiğini ve Travis McMichael'ın Arbery'ye pompalı tüfekle üç el ateş ettiğini iddia etti. Baba McMichael dedektiflere, Arbery'nin inşaat halindeki bir mahalle mülkünde yaşanan hırsızlığın şüphelisi olduğuna inandığını söylerken, söz konusu mülk sahibinin The Independent'a konuşan avukatıysa herhangi bir hırsızlık olayı bildirilmediğini ve ailenin bu "yasadışı tepkiyi " ve Arbery'nin öldürülmesini kınadığını belirtti.

Cinayete dair videonun sosyal medyada çokça paylaşılmasına kadar haftalar boyunca hiçbir suçlama yapılmamıştı. Baba oğul McMichael'lar 7 Mayıs'ta tutuklanmıştı.

Civarda yaşayan ve cinayeti kameraya alan Bryan ise 22 Mayıs'ta tutuklanmıştı.

 

Zanlılar savunmada bulunmazken duruşma günü henüz belirlenmedi. The Associated Press, Travis McMichael'ın son iddianamedeki suçlamalara karşı masum olduğu savunmasında bulunacağını belirtiyor.

Bu ay gerçekleşen ön duruşmalar sırasında üç erkeğe yöneltilen cinayet suçlamasını desteklemek için Georgia savcıları, Bryan'ın silahlı saldırganın Arbery'nin bedeni başında ayakta dikilirken "S******min zen**si" dediğini duyduğunu öne sürmüştü.

Savcılar ayrıca, Michael'ın kamyonetindeki bir alet çantasında Konfederasyon bayrağı çıkartması bulunduğunu keşfetmişti.

Bryan'ın avukatı, müvekkilinin sadece cinayetin görgü şahidi olduğunu iddia ederken, savcı Richard Dial mahkemeye yaptığı açıklamada, Bryan'ın takibe katılmadan önce McMichael'lar'a "Onu hakladınız mı?" diye seslendiğini ifade etti.

Savcı Dial, Bryan'ın "Arbery'i engellemeye dair birçok ifade kullandığını ve aracıyla maktulü durdurmaya çalıştığını" söyledi.

Dial "Bryan'ın ifadesi, Arbery'nin sürekli yoldan çıkıp onun tamponunun etrafında hareket etmesiydi, esasen kamyonetinden kurtulmak için bir hendeğe doğru koşuyordu" ifadelerini kullandı.

Arbery'nin ölümünü tüm açıklığıyla ortaya koyan kayıtların yayımlanması sonrası yaşanan uluslararası tepki ve adalet talepleri, George Floyd ve siyahi Amerikalıların polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan ve ırksal adalet talep eden küresel protestoları takip etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU