İngiliz polisi rekor sayıdaki ırkçı ve dini saldırıların şüphelilerini yakalayamadı

"Bu durum, halkın sisteme güvenini önemli derecede etkiliyor"

İngiltere'de din temelli nefret suçları bir yılda yüzde 40 yükseldi. Bu suçların yarıdan fazlası Müslümanları hedef aldı / Fotoğraf: AFP

Irkçı ve dini saldırıların rekor seviyeye ulaştığı İngiltere’de işlenen suçların neredeyse yarısında şüpheliler tespit edilemiyor.

İngiltere ve Galler’de kaydedilen ırkçı ve dini saldırılar Eylül’den bu yana geçen 12 aylık sürede, önceki yıla göre yüzde 7 arttı ve 57 bin 600 vakaya ulaşarak rekor kırdı. Bu suçlar fiziksel saldırı, taciz, vandalizm, “halkta korku, panik ve endişeye” neden olmak gibi eylemleri içeriyor. Eylül ayından bu yana geçen bir sene içinde tüm suç soruşturmalarının yüzde 46’sı şüpheliler tespit edilemeden kapandı. Suçların yalnızca yüzde 8’i soruşturmayla sonuçlandı.

Açıklanan rakamlara göre ülke genelindeki her 10 vakanın 3’ünde şüpheliler yakalanamazken, dernekler adalet sistemine duyulan kamu güveninin sarsılacağı uyarısında bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nefret suçlarına yönelik rakamların açıklanmasının ardından İngiliz polisi “yapılacak çok iş olduğunu” kabul etti. Öte yandan İngiliz hükümeti ise nefret suçunun her türlü şekline verilecek karşılığın arttırılacağına dair taahhütte bulundu.

İngiltere’de nefret suçlarını takip eden Tell Mama’nın kurucusu Fiyaz Mughal, The Independent’a yaptığı açıklamada saldırganların hala özgür olmasından dolayı bazı kurbanların korku içinde yaşadıklarını söyledi. Mughal sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ortada delil bulmakta güçlükler yaşanabileceğini tamamen anlıyoruz. Güvenlik kamerasız yerlerde insanların pencereleri kırdığı ya da spreyle yazı yazdığı olaylarla karşılaşıyoruz. Ancak polis kuvvetlerinin sorumluluğu var. Bu durum, halkın sisteme güvenini önemli derecede etkiliyor. Böyle giderse insanlar karşılaştıkları vakaları bildirmeyecek. Kaygı ve depresyon seviyeleri son derece artmış danışanlarımız var.”

 

Rakamları “hayal kırıklığı” olarak niteleyen İngiltere merkezli Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu (The Equality and Human Rights Commission) Başkanı Rebecca Hilsenrath şunları söyledi:

 

“İnsanlara saldırmak ya da rahatsızlık vermek bugünün toplumunda kabul edilemez. Ve bu saldırılar insanlara kimlikleri nedeniyle yapıldığında utanç vericidir. Polis kuvvetleri doğru ve kapsamlı veri toplamalı. Böylece toplumumuzdaki nefret suçlarını sona erdirmek için etkin çözümler geliştirebilirler.”

 

Artan şiddet suçları ve diğer meseleleri ele almak için gelecek hükümet harcamalarında daha fazla fon çağrısı yapan İngiliz polisi ise, rakamların halkın nefret suçlarını rapor etme konusunda güven duyduğunu gösterdiğini ancak bazı vakalarda şüphelinin tanımlanması için gerekli önemli kanıt ve tanıkların bulunmadığına dikkati çekti. Nefret suçlarını inceleyen İngiltere Ulusal Polis Şefleri Konseyi’nden Şef Yardımcısı Mark Hamilton şu ifadeleri kullandı:

 

“Ne yazık ki çoğu vakada bu suçların tanığı ya da kanıtı yok. Bu da polisin şüpheliyi tespit edememesine neden olabiliyor. Polis teşkilatının bu tür istismarlara toleransı yok ancak soruşturmamız için suçların işlendiğinin farkında olmamız gerekiyor. Ya da daha iyisi, bu suçların işlenmesini önlememiz gerekiyor.”

 

Greater Manchester Polisi, nefret suçlarının “yapılabilecek en iyi şekilde” ele alınmasını sağlamak için “yapılacak çok iş olduğunu” kabul ederken, West Midlands Polisi ise “şüphelileri izlemek için "tüm aktif soruşturma yollarını” takip etmeye kararlı olduğunu söyledi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı bir başka rapora göre, din temelli nefret suçları yılda yüzde 40 yükselirken bunların yarıdan fazlası Müslümanları hedef aldı.

 



 

Yeni Zelanda’daki katliamla ilgili konuşan İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, “Yeni Zelanda’daki korkunç olaylar bizleri birleştiren hoşgörü ve ibadet özgürlüğü değerlerine doğrudan bir saldırı. Hiç kimse inancına zulmedilmesinden korkmamalı. Nefreti yaymak ve bizi bölmek isteyenleri reddetmek için bir arada durmamız hayati önem taşıyor” ifadelerini kullanmıştı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala  

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU