Uluslararası Enerji Ajansı'ndan dünya ekonomisinin toparlanması için 3 trilyon dolarlık plan

Enerji sektörünün 40 milyon kişilik küresel istihdamının yüzde 8'inin kaybedilebileceğini öngören Uluslararası Enerji Ajansı, "Sürdürülebilir Toparlanma Raporu"nu yayımladı

Fotoğraf: Reuters

İnsanların eve kapanmasıyla talebi düşüren koronavirüs salgınının enerji sektöründe 3 milyon kişiyi işsiz, bir 3 milyonu daha risk altında bırakmasının ardından Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), “Sürdürülebilir Toparlanma” raporunu yayımladı. 

3 trilyon dolar değerinde öngörülen plan, ülkelerin ekonomilerini toparlamaları için bir kereye mahsus yol haritası sunuyor. 

2021-2023 yıllarını kapsayan raporun amacı üç başlıkta toplanıyor: 

-   Küresel ekonomiyi yılda ortalama yüzde 1,1 büyütmek

-   Yılda 9 milyon çalışanın işini korumak veya yeni iş yaratmak 

-   Enerji kaynaklı sera gazı salınımını plan sonunda 4,5 milyar ton azaltmış olmak. 

UEA’nın açıklamasına göre bu hedeflere ulaşabilmek için gelecek 3 yıl boyunca yılda 1 trilyon dolarlık küresel yatırım gerekiyor. Bu miktar da küresel gayrisafi hasılanın yüzde 0,7’sine denk geliyor. 

Küresel enerji yatırımının yüzde 20 düşüş ile tarihin en kötü seviyesine bu yıl gelebileceğini belirten UEA, Sürdürülebilir Toparlanma Raporu’nun altı kilit sektör için tasarlandığını söyledi: Elektrik, ulaşım, endüstri, inşaat, yakıt ve düşük karbonlu teknolojiler 

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol’un raporda yer alan değerlendirmesine göre Sürdürülebilir Toparlanma Raporu, kural koyucuların çok kısa zamanda çok büyük sonuçları alacak kararlar vermesi gerektiğine vurgu yapıyor. 

Bu kararların on yıllar boyunca ekonomi ve enerji altyapılarını şekillendireceğini söyleyen Birol, dünyanın uzun vadeli enerji ve iklim hedeflerine ulaşıp ulaşmayacağının belirleyicisi olduğunu da sözlerine ekledi. 

Fatih Birol, “Plan, hükümetlere ne yapmaları gerektiğini söylemiyor, onlara ne yapabileceklerini gösteriyor” ifadelerini kullandı. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU