Denizli 5,5 ile sallandı: Köylerde bazıları metruk 10 ev yıkıldı, 3 kişi hafif yaralı

Saat 09.34’teki Acıpayam merkezli depremin ardından en büyüğü 4,8 olan çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre saat 09.34’teki deprem yerin 10,76 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Deprem Aydın, Burdur, İzmir ve Antalya illerinde de hissedildi. AFAD verilerine göre ilk bir saat içinde en büyükleri 4,8, 4,5 ve 4,2 olan 28 artçı sarsıntı daha oldu.

10 ev yıkıldı, 3 kişi yaralandı

Denizli Valisi Hasan Karahan depremin ardından yaptığı açıklamada ilçe merkezinde bir hasarın olmadığını köylerde bazıları metruk 10 civarında evin yıkıldığını söyledi. Karahan 3 kişinin kiremit düşmesi ya da balkondan atlaması nedeniyle hafif yaralandığını da ifade etti.
Denizli Valisi Acıpayam Devlet Hastanesi’nin de herhangi bir risk olmaması için boşaltıldığını açıkladı.



Denizli Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada "Meydana gelen depremde Oğuz ve Yeşildere mahallelerinde eski toprak yapılardan bazılarının yıkıldığı ve çatlakların oluştuğu tespit edilmiş olup, hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Valiliğimiz koordinasyonunda ilgili kurumlarımız eşgüdüm içinde çalışmakta ve ortaya çıkan ihtiyaçlar anında giderilmektedir" denildi.
 


Yeniköy Muhtarı Mehmet Biçer ise 151 haneli köyde deprem sonucu ilk belirlemelere göre 6 evde hasar oluştuğunu, diğer evlerde de duvar çatlakları görüldüğünü, hasar tespitinin devam ettiğini dile getirdi.
 


Deprem nedeniyle il genelinde öğrenciler sınıflardan dışarıya çıktı, derslere ara verildi. Acıpayam ilçesinde de eğitime bugün ara verildi.
 


"Depremin artçıları birkaç ayda sonlanır"

İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır "Acıpayam'da depremin yaşandığı yerde büyük bir fay hattı söz konusu değil. Etrafında tetikleyebileceği bilinen bir fay yok" diye konuştu. Prof Çakır şu değerlendirmede bulundu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu depremden sonra atçılar yaşanacaktır. Burası genişlemeli bölge. Çökmelere neden oluyor. Bodrum'da veya Ege'nin çeşitli yerlerinde bu tür depremler olmuştur. Bu depremin 5,3-5,4 büyüklüğüne kadar çıkabilecek artçıları birkaç ay içerisinde sonlanır."

 "Bilinen aktif faylar birbirini tetikleyebilir"

Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Ege Bölgesi'nde bilinen aktif fayların birinin Menderes boyunca uzanarak Denizli, Aydın, İzmir ve Ege Denizi'ne kadar olan bölgede, diğerinin de kuzey kısımdaki Alaşehir havzası, Sarıgöl ve Salihli'ye kadar devam ettiğini anlattı. Çakır, bu faylarda kırılma yaşandığında diğerini etkileyebildiğini vurguladı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU