13 bin kişinin katıldığı araştırmadan çıkan sonuç: Restoran sektörünü sağlıklı ve taşınabilir ürünler kurtaracak

Deloitte Türkiye'nin yayımladığı “COVID-19 Etkisinde Restoran Sektörünün Bugünü ve Geleceği” raporuna göre, restoranlar eski cazibesini yitiriyor. Normalleşme adımları atılsa da tüketiciler, restoran ve yemek hizmetlerine daha az harcama yapıyor

Raporda Bloomberg verilerine göre, Türkiye’de 2019 yılında 125 milyar TL ekonomik hacim yaratan yeme-içme sektörünün, koronavirüs salgını nedeniyle 2020’yi 60 milyar TL gelir kaybı ile kapatması öngörülüyor /  Fotoğraf: AA

Denetim, vergi, danışmanlık, risk danışmanlığı ve finansal danışmanlık alanlarında hizmet veren Deloitte, 17 ülkeden 13 bini aşkın kişinin katıldığı bir anket düzenleyerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yeme-içme sektörüne etkilerini araştırdı.

Anket sonuçları, dışarıdan yemek yemeye ilişkin 2020 yılı verilerinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de düşüşe geçtiğini gösterdi.

Yeni normal ile birlikte müşteri beklentileri değişti

Deloitte Türkiye'nin yayımladığı “COVID-19 Etkisinde Restoran Sektörünün Bugünü ve Geleceği” raporunda, ülkede irili ufaklı 100 bin işletme ve doğrudan 2 milyon çalışan ile faaliyet gösteren yeme-içme sektörüne ilişkin veriler de ele alındı.

Keyif ve sosyalleşme ile özdeşleştirilen restoranların, dünya genelinde eski cazibesini yitirdiği görüşü ön plana çıktı.

Normalleşme sürecinde müşterilerini geri kazanmayı hedefleyen işletmelerin ise, tüketicilerin kendilerini güvende hissetmesine yönelik girişimlerde bulunduğu görüldü.

 

sosyal mesafe restoran yemek Reuters.jpg
Salgın sonrasında pek çok ülkede sosyal mesafe kuralına göre düzenlenen restoranlar göze çarpıyor / Fotoğraf: Reuters

 

Online rezervasyon araçları, temassız ödeme, yeni ürünler, etkinlik ve atölyeler, dijital menüler ve genişleyen kanallar

Rapora göre, işletmelerin masa ve yemek seçimi yapılabilen online rezervasyon araçları daha aktif kullanması, karekod ve mobil ödeme gibi temassız ödeme seçeneklerinin işletmeler tarafından benimsenmesi, taşınabilir, paketli ve sağlıklı ürünlerin öne çıkması, tarifli yemek kitleri gibi yeni ürünlerin daha çok talep görmesi, işletmelerin azalan talebi telafi etmek için interaktif etkinlik ve atölye çalışmalarına yönelmesi, müşterilerin kendi siparişlerini kendilerinin aldığı dijital menülerin ve antimikrobik ekranlı tabletlerin yaygınlaşması ve tüketici tercihlerine bağlı şekilde online sipariş, eve teslimat, arabaya servis gibi hizmetlerin artması öne çıktı.

 

Deloitte restoran rapor.jpg
Kaynak: Deloitte Türkiye 

 

Restoran ve yemek hizmetlerine harcama beklentisi yarı yarıya azaldı

Ankete göre, nisan ayında tüketicilerin yüzde 27’si restoran ve yemek hizmetlerine daha az harcama yapmayı planlarken, bu oran haziran ayında yapılan ankette yüzde 13’lere kadar geriledi.

Çoğunluğun tercihi, online ve paket servis 

30 Mayı günü toplanan verilerde katılımcılara, "Önümüzdeki 4 haftada restoran ve yemek hizmetleri harcamalarınızı hangi kanallar ile yapmayı planlıyorsunuz?” sorusu da yöneltildi.

Tüketicilerin yüzde 56’sı, haziran ayında restoran ve yemek hizmeti harcamalarını online ve paket servis aracılığı ile yapmayı planladıklarını belirtti.   

18-34 yaş grubunda bu oran daha yüksek çıktı. Bu yaş grubundaki katılımcıların yüzde 68’i, haziran ayında online, paket servis ve karma kanalları tercih edeceğini belirtti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Dijital araçlar, yerel tedarikçiler ve bağışıklığı güçlendirici ürünlere yönelim artacak"

Deloitte Ulaştırma Turizm ve Hizmet Lideri Osman Arslan, salgın nedeniyle alınan hijyen tedbirleri kapsamında dijital araçlara yönelimin artacağını ifade etti.

Malzeme tedariki tarafında ise yerel ve yerelleştirilmiş tedarikçilerin, menülerde bağışıklık sistemini güçlendirecek bağışıklığı güçlendirici ürünlerin ve sosyal mesafe tedbirlerinin öneminin öne çıkmasını bekeldiklerini de sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Deloitte

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU