Bu pazarda komisyoncuya yer yok… Sanal sebze meyve pazarları artıyor

Üretici ile tüketiciyi buluşturup doğrudan sebze-meyve ve hayvansal ürün satan siteler artıyor. Tüketiciyi tarladan taze ürünle buluşturan sanal pazarların uygulayıcılarından Fatih Güleç, “Bu pazar yerinde komisyoncuya, dev şirketlere yer yok” dedi

Sebze, meyve tüketiminde aracılık hizmetlerinden dolayı ürün tarladan sofraya ulaşana kadar kaçınılmaz olarak fiyat artışı oluyor.

Daha taze ve kaliteli sebze meyvenin yurt dışına ihraç edildiği, daha kalitesiz olanların ise yurt içine sürüldüğü iddiası toptancılıkla uğraşanlar tarafından kabul edilmese bile yıllardan beri tüketiciler arasında dillendirilen bir iddia.

Gerek daha uygun fiyata gerekse de daha taze sebze meyve yemek isteyenlerin yardımına teknoloji koştu.

Talepleri dikkate alan kimi üreticiler kurdukları internet sitelerinde diğer üreticileri de bir araya getirerek arada komisyoncuyla iletişime gerek kalmadan üreticiye direk ürünü gönderiyor.

Aracılık işlerini üretici kendi hallediyor

Bu sitelerden biri olan “esebze.com”un sahibi olan ziraat mühendisi, çiftçi Fatih Güleç, “Amacımız üretici ile tüketiciyi doğrudan bir platform üzerinde bir araya getirmek. Böylece üreticinin ucuz fiyat derdini ve tüketiciye ulaştığında fahiş fiyatlara satılmasının önüne geçeceğiz” diyerek sözlerini şöyle devam ettirdi:

Üreticiler, ürünü ürettikten sonra ürünü aracıya satarak gıda değer zincirinden çıkıyorlar. Üründen asıl para kazanılmasını sağlayan ambalaj, nakliye, perakende satış gibi tüm basamakları aracılar gerçekleştiriyor ve bu da üretici yerine aracılara yarıyordu. Bu platform sayesinde, üretici, ürününü ayıklamayı, ambalaj yapmayı, nakletmeyi, pazarlamayı hep kendi küçük yapısı içerisinde gerçekleştirerek aracılar yerine bu katma değerleri kendi kasasına aktarmış olacak. Bu da üreticinin daha çok kazanmasına ve üretimi artırarak sürdürmesine teşvik edici bir unsur olacak.

fatihhh.jpg
Fatih Güleç / Fotoğraf: Twitter@fenniziratçi

 

“Her üreticinin kendisine ait bir sanal pazaryeri var”

Güleç, sistemin nasıl çalıştığını ise şöyle anlattı:

Çiftçi sisteme kayıt oluyor, bir mağaza sayfası ayırıyoruz kendisine. Orada ürünlerin görselleri, tanıtımı özelliklerini düzenliyor ve sayfa platform içerisinde yayına alınıyor. Bu sistemde büyük üreticilere, dev şirketlere, aracılara yer yok tüketici doğrudan üretici ile muhatap oluyor, ödemeyi üreticinin hesabına doğrudan aktarıyor.

20 kadar üretici sisteme dahil oldu

Sistemde kargo işini her üreticinin kendisinin bağımsız çözdüğünü belirten Güleç, “Sipariş için bir kota belirlemedik. İster bir kilo siparişi gönderir ister 20 kilo. Bu sistemde üretici ile tüketici arasındaki alış verişe müdahale yok. Kendileri karar veriyorlar. Şu ana kadar 20 üreticimiz sisteme kayıtlı. Daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

Fahiş fiyat uygulanmaması için denetim var

Güleç, fahiş fiyat uygulamasına karşı da önlem aldıklarını belirterek şöyle konuştu:

Her üretici pazaryerine üye kaydını yaptırırken pazaryeri kullanım koşullarını ve kargo gönderim koşullarını okuyup kabul ediyor. Bu bağlamda e-ticaretin gerektirdiği tüm kurallara uymayı taahhüt ediyor. Fahiş fiyat uygulamasına karşı site içi denetim ve uyarılarımız var, üyeliğin iptali, satışın durdurulmasına varana kadar yaptırımlarla düzenledik bu denetimi. Yapılan satışlardan pay almıyoruz. Sadece aylık 80 lira üyelik aidatı var.

Müşteri memnuniyeti takip edilecek

Güleç, müşteri memnuniyetsizliğine karşı kullanıcı yorumları, üretici puanlama gibi uygulamalarla önlem aldıklarını kaydederek, “Üreticinin oto kontrolle kendi kendini denetlemesi ve müşteri memnuniyetine yönelik davranmasını sağlamak amacındayız” dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU