Grafiklerle ülke ülke ikinci dalga tehlikesi: Risk altındakiler arasında Türkiye de var

Ve henüz zirve noktasına varmayan ülkeler hangileri?

Bir kadın, sokak sanatçısı 'Uzey' tarafından Almanya'da çizilen bir duvar resmine bakıyor (AP)

Dünya genelinde koronavirüs karantina önlemlerinin kaldırılması, yeni bir enfeksiyon dalgasını tetikleyebileceği endişesini artırıyor.

Kovid-19 vakalarında Nisan ve Mayıs'ta önemli düşüşler gözlenen bazı ülkelerde şimdilerde teyitli günlük vaka sayısında artış yaşanmaya başlıyor.

Söz konusu eğilim Ortadoğu'daki birçok ülkede, özellikle de yeni vaka sayısı Mayıs başında binin altına düşmüşken şimdi iki katın üzerine çıkan İran'da görülebiliyor.

Toplamda 200 bine yakın vakanın kaydedildiği İran, ölümcül virüs salgınına ciddi biçimde maruz kalan ilk ülkeler arasındaydı.

Yeni günlük vakalara ilişkin 7 günlük periyotlarla düzleştirilmiş ortalamalara bakıldığında, İran'daki ikinci dalganın ülkedeki ilk dalgadan neredeyse tam bir ay sonra geldiği anlaşılıyor.

 

son iran.jpg

(OurWorldinData)

 

Veriler, İran'ın halihazırda ikinci dalganın zirvesine ulaşmış olabileceğini ve şu an düşüşte olduğunu gösteriyor.

Bölgedeki diğer ülkelerdeki ikinci dalganın daha kademeli gerçekleştiği görülüyor. İsrail'in resmi sayıları yeni koronavirüs vakalarının son üç haftadır mütemadiyen yükseldiğini ortaya koyuyor.

 

son israil.jpg

(OurWorldinData)

 

İsrail'in ikinci dalgası, ilk dalganın zirve noktasından çok uzakta. Ülke, Ortadoğu'nun en az etkilenen ülkelerinden biri olmayı sürdürüyor.

Suudi Arabistan'da ise Mayıs sonunda kısa bir süre zirve yaptığı görülmesine karşın yeni vaka sayıları, rekor oranlarda artıyor.

 

son suudi.jpg

(OurWorldinData)

 

Sahte zirve, yeni vaka sayısındaki son hızlı artışların ikinci dalga değil, ilk dalganın devamı olarak nitelendirilmesi gerektiği anlamına geliyor.

Türkiye, Ortadoğu'daki toplam koronavirüs vakaları açısından İran'dan sonraki ikinci ülke. Aynı zamanda ikinci enfeksiyon dalgasına dair öncü belirtiler göstermeye başlıyor.

 

son tr.jpg

(OurWorldinData)

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki son çevrimiçi arama eğilimleri, ikinci dalganın yolda olabileceğine işaret ediyor. Öte yandan ülkede, Mart ve Nisan'da gözlenen devasa artış sonrasında yeni vakalarda aralıksız devam eden bir düşüş henüz yaşanmadı.

2,1 milyonun üzerinde teyitli vakaya sahip ABD, dünyadaki açık ara en kötü etkilenen ülke konumunda. Günlük yeni vaka sayısıysa 1 Nisan'dan bu yana 20 binin altına düşmedi.

 

son abd.jpg

(OurWorldinData)

 

Birleşik Krallık (BK) kısa bir süreliğine küresel ölçekte en kötü etkilenen ikinci ülke oldu. Ancak Mayıs ve Haziran boyunca yeni vaka sayılarında istikrarlı bir düşüş gözleniyor.

Öte yandan BK, günlük binin üzerindeki yeni teyitli vaka sayısıyla Avrupa'nın en kötü etkilenen ülkesi olmaya devam ediyor.

 

son bk.jpg

(OurWorldinData)


Yeni vaka sayısının her gün artmaya devam ettiği ülkeler hepsinden daha endişe verici.

Günlük 10 binin üzerinde vakanın kayda geçtiği Hindistan'da virüsün ülkeye girdiği Mart'tan bu yana yeni vaka sayısı neredeyse her gün artıyor.

 

son hintli.jpg
(OurWorldinData)


Benzer bir durum, ilk dalganın zirvesine henüz ulaşmamış gibi görünen Meksika'da da gözlemleniyor.

 

son mek.jpg

(OurWorldinData)

 

Çin'in başkentinden gelen resmi sayılar hala nispeten küçük bir boyuta işaret etse de Pekin'de de yeni bir salgın gerçekleşiyor gibi görünüyor.

Geçen haftadan bu yana tespit edilen 170 yeni Kovid-19 vakası, virüs yayılımının neredeyse ortadan kaldırıldığı Nisan'dan bu yana en büyük artışa işaret ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU