Kadir Has Üniversitesi'nin araştırmasına göre Türkiye'de seçmen enerji fiyatlarından şikayetçi

"Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri" anketine göre katılımcılar enerji fiyatlarını pahalı bulsa da enerji politikaları oy verme eğilimlerini etkilemiyor

Ankete, 12-27 Kasım 2016 tarihleri arasında 16 kent merkezinde ikamet eden bin 204 kişi katıldı.

Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) tarafından yapılan "Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması”na 18 yaş ve üzeri bin 204 kişi katıldı.

Bu kişilere enerji tüketimleri ve enerji politikalarına ilişkin fikirleri soruldu. 

Katılımcıların yüzde 55,4'ünün elektrik fiyatlarını çok yüksek bulduğu görüldü. Fiyatı en yüksek ikinci enerji türü ise yüzde 47,2'yle doğalgaz oldu. 

 

 

Ankete katılanlara göre Türkiye'nin en önemli sorunları eğitim, iç güvenlik ve ekonomi olurken, enerji tüketimindeki en önemli sorun ise pahalılık.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, "Türkiye'nin en önemli üç sorunu nedir?" sorusunun ilk sıralarını yüzde 46-48'le eğitim, iç güvenlik ve ekonomi aldı.

Sağlık yüzde 27,2'yle, demokrasi ise yüzde 26,7'yle dördüncü ve beşinci sırada yer buldu.

 

Ankete göre enerji tüketiminde en önemli faktör ucuzluk. Enerji tüketiminde en önemli faktörlere ilişkin soruya verilen yanıtlarda ise katılımcılar yüzde 76,8'le enerji fiyatlarında ucuzluğa önem verdiğini belirtti.

Enerjinin kaliteli olması ve kesintisiz temini de diğer sıraları paylaştı.

"Peki, size enerji tüketiminde bunlardan en önemlisi hangisidir?" sorusuna verilen yanıtlarda ise yüzde 41,6'lık oyla enerji fiyalarında ucuzluk ilk sırada yer aldı.

Enerji kalitesi yüzde 17,1'le ikinci, çevreye zararsızlık ise yüzde 14'le üçüncü sırada yer buldu. Enerjide millilik ise yüzde 11,5'le dördüncü sırada yer aldı.

 

Araştırma sonuçları, AK Parti ve MHP seçmenlerinin de enerji pahalılığından şikayetçi olduğunu ortaya koyuyor.

MHP'lilerin yaklaşık yüzde 55'i enerji fiyatlarını çok kötü-kötü görüyor. Bu oran AK Partililerde ise yüzde 45.

 


 

Anket, enerji politikalarının seçmen eğilimine etki etmediğini de ortaya koydu. "Oy verirken partinizin enerji politikalarını ne derece dikkate alırsınız" sorusuna az ve hiç yanıtı verenlerin oranı yüzde 56'yı buldu.

Orta diyenler yüzde 23, çok veya oldukça çok yanıtını verenler ise yüzde 15'le son sırada yer aldı.

 

 

 

 

Ankete katılanlar,  "doğalgaz temini", "petrol ve doğalgaz boru hatları" ile "elektrik üretimi-iletimi-dağıtımı"nda hükümet politikalarını başarılı bulduklarını belirtti.

DAHA FAZLA HABER OKU