Selvi: ABD ile ilişkiler düzeldikçe S-400’lerin aktif hale getirilmesi gecikiyor

“Henüz S-400’ler aktif hale getirilmeyecek diyemiyorum. Henüz o noktaya gelmedi”

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 savunma sistemlerinin aktif hale getirilmesinin “Washington ile Ankara’nın arası düzeldikçe geciktiğini” söyledi.

Selvi bugünkü köşe yazısında Türkiye’nin Libya’da Rusya ile yaşadığı sorunlara değindi ve S-400’lerin aktif edilip edilmeyeceğini sorguladı.

Selvi’nin köşesinin bir kısmı şöyle:

ABD’den gelen ambargo tehditlerine rağmen Rusya’dan alınan S-400’ler Türkiye’ye getirildi. Akıncı Üssü’ne kurulacak S-400’lerin mayıs ayında aktif hale getirilmesi gerekiyordu. Ama pandemi süreci nedeniyle S-400’lerin kurulumunun yapılmadığı açıklandı. Peki normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte S-400’lerle ilgili çalışmalar başladı mı? S-400’lerle ilgili soruların hepsini sıraladım. İşte aldığım yanıt: ‘‘Alamazsınız’ dediler aldık. ‘Getiremezsiniz’ dediler, getirdik. Kullanacak olan personele eğitimini verdik. Mecrasında devam ediyor” denildi. S-400’ler konusunda iki gelişme önemli:

1. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gerilmesinden S-400’ler doğrudan etkileniyor. Son dönemde Libya ve Hafter konusunda yaşanan sorunların seyri S-400’lerin aktif hale getirilmesi sürecini de etkileyecek.

2. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler düzeldikçe, S-400’lerin aktif hale getirilmesi gecikiyor.

Resmi açıklamalar işin mecrasında yürüdüğü şeklinde ama Rusya-ABD-Türkiye üçgenindeki gelişmelere bakıp S-400’lerin aktif hale gelme sürecinin uzayacağını görüyorum. Ama henüz S-400’ler aktif hale getirilmeyecek diyemiyorum. Henüz o noktaya gelmedi.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU