Yaygın bulunan bir ilacın en ağır Kovid-19 hastalarının ölüm riskini azalttığı saptandı

Deksametazonun, solunum cihazına bağlı hastaların kurtulmasında pay sahibi olduğu tespit edildi

Daha önce benzer araştırmalar başka ilaçlarla da gerçekleştirilmiş ancal başarı elde edilememişti (The Guardian)

Oxford Üniversitesi'nde yürütülen araştırmada Deksametazon isimli yaygın biçimde bulunabilen ilacın en ciddi koronavirüs hastalarında ölüm riskini azalttığı saptandı.

Solunum cihazına bağlı hastalara uygulanan ilaç tedavisinin ölüm oranını üçte bir oranında azalttığı tespit edildi. Öte yandan standart oksijen tedavisi gören hastaların ölüm riskiyse beşte bir oranında azaldı. 

Araştırmayı yürüten bilim insanları düşük dozda uygulanan steroid tedavisinin, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Kovid-19’la mücadelede önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. 

Araştırmada yer alan Prof. Martin Landray, en ciddi koronavirüs hastalarının tedavisinde bu ilacın kullanılmaya başlanabileceğini belirtiyor. Landray, “Ölüm riskini gerçekten azaltacak bir tedavi arayışı devam ediyor. Şu ana kadar henüz bulunamamıştı. Bu küresel olarak bulunabilecek bir ilaç. Pahalı bir ilaç değil. Bu son derece önemli” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmada yer alan bir diğer araştırmacı Peter Horby ise diğer hastalıklarda iltihabın azaltılması konusunda yaygın olarak kullanılan ilacın “şu ana kadar ölüm riskini düşürdüğü belirlenen tek ilaç” olduğunu ifade etti. 

Öte yandan Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Matt Hancock, bugünden itibaren Kovid-19 hastalarına Deksametazon verilmeye başlanacağını ve şu an bu ilaçtan 200 bin adet bulunduğu belirtti.

İlacın yalnızca hastalığı ağır geçirenlerde işe yaradığı dolayısıyla stok yapılmasına gerek olmadığı ifade edildi. 

Araştırmada 2 bin 104 hastaya ilaç tedavisi uygulandı ve alınan sonuçlar tedavinin uygulanmadığı 4 bin 321 diğer hastanın verileriyle karşılaştırıldı. 

Birleşik Krallık hükümetinin baş bilimsel danışmanı Sir Patrick Vallance, “Deksametazonun, Kovid-19 kaynaklı ölüm oranlarını düşüren ilk ilaç olduğunu göstermesi harika bir haber. Yaygın ve ucuz bir ilaç olması da özellikle heyecan verici” ifadelerini kullandı. 

Bu hastalığa karşı verdiğimiz mücadelede çığır açan bir gelişme. Bu yüksek kalitede klinik deneyler yürütmenin ve bu deneylerin sonucuna dayanarak karar almanın önemini gösteriyor.

 

AA, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU