Polis şiddetine iPhone önlemi: Hey Siri, polis beni kenara çekti!

Yeni kısayolu geliştiren kullanıcı bunun pek çok kişiye fayda sağlamasını umuyor

iPhone'da daha önce Siri'ye yöneltilen "Siyahilerin hayatı önemli midir?" sorusuna verilen yanıt da değiştirilmişti (AFP)

ABD’de başlayan ve neredeyse tüm ülkeye yayılan ırkçılığa ve polis şiddetine karşı protestoların ardından iPhone'un mevcut uygulamalarından birine yeni bir özellik eklendi.

Özel olarak Apple kullanıcıları için geliştirilen ve “kısayollar” olarak adlandırılan özellik, 2018’de piyasaya sürüldü. Bu özellik sayesinde kullanıcılar normalde birden fazla eylem gerektiren işlemleri tek bir sesli komutla, iPhone’un yapay zekası Siri sayesinde halledebiliyor. 

Bir iPhone kullanıcısı, iPhone’un polis etkileşimlerini kaydetmesi için kullanıcının yalnızca, “Hey Siri, polis beni kenara çekti” demesini gerektiren yeni bir kısayol geliştirdi. 

Twitter kullanıcısı Robert Peterson, kısayola ve ne işe yaradığına dair bir Reddit linki paylaştı. 

 

 

Kısayoldan faydalanmak isteyen kullanıcıların, iPhone kısayollarını telefonuna kurması gerekiyor. 

Peterson, özelliğin bazıları için kullanışlı olmasını umduğunu söylese de bu özellikten Android kullanıcıları faydalanamıyor. Benzer işlevler gören uygulamalar, hem Android hem de Apple kullanıcılarının yararlanabileceği şekilde daha önce de geliştirilmişti.

 

 

Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Apple kullanıcıların kendi kısayollarını birkaç adımda oluşturmasına olanak tanıyor.

Apple’ın destek sayfasında, “Örneğin, sahile tahmini varış süresini hesaplayan, sörf müziklerinden oluşan bir liste hazırlayan, sörfe dair bilgiler veren bir kısayol oluşturun” ifadeleri yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geliştirilen yeni kısayolun çalışmasıyla, çalan herhangi bir müzik durdurulacak, ekran parlaklığı azaltılacak ve “rahatsız etmeyin” özelliği devreye girecek. Telefon, kullanıcının belirlediği kişilere otomatik olarak bilgi göndererek kullanıcıyı polisin durdurduğunu söyleyecek.

Buna ek olarak telefon kullanıcının belirlediği kişilere konum bilgilerini de gönderecek. 

Komutun verilmesiyle telefonun ön kamerası açılacak ve telefon neler olup bittiğini kayıt altına alacak. 

Peterson’ın Reddit paylaşımında, “Kaydı durduğunda videonun kopyası belirlediğin kişiye gönderilecek, ses ve parlaklık eski haline dönecek, ‘rahatsız etmeyin’ özelliği kapatılacak ve videonun kaydedilmesi seçeneği sunulacak” ifadeleri yer aldı.

Bir başka Twitter kullanıcısı, kısayolun iPhone’a nasıl yükleneceğine dair adım adım bilgileri paylaştı. 

Business Insider’a konuşan Peterson, polis kameralarına karşı bu kısayolun insanlara “sivil eşitlik” sağlayacağını söyledi. 

 

Independent Türkçe, Fox29 News

 

DAHA FAZLA HABER OKU