Gallup endeksi: Dünyada 750 milyon kişi temel ihtiyaçlardan mahrum

“Yüksek derecede güvencesiz” kategorisinde Afganistan yüzde 50 ile birinci sırada yer alırken, Türkiye’deki dağılımdaysa en yüksek oran “orta derecede güvencesiz” grubunda görüldü

Haritada "yüksek derecede güvencesiz" oranlarının açık renklerden koyu renklere doğru arttığı ülkeler görülüyor (Gallup)

Gallup’un 2019’da 142 ülkede gerçekleştirdiği araştırma sonucu hazırladığı Temel İhtiyaçlar Güvencesizlik Endeksi’ne göre dünya genelinde 750 milyon kişi, hayatta kalmak için önemli gereksinimlerinden mahrum bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

Yiyecek ve barınma gibi en temel ihtiyaçlardan yoksun kişi sayısındaki bu endişe verici tabloya, 2020’de milyonlarca kişiyi geçim sıkıntısına sokan koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği zorluklar da eklenince son rakamların artmasından kaygı duyuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmaya göre dünya genelinde yetişkin nüfusun 7’de biri yani yaklaşık 750 milyon kişi; gıda ya da barınma veya her ikisine birden ulaşma mücadelesi veren ve sıkıntı yaşamaları halinde güvenecekleri aileleri ya da arkadaşları olmayan kişiler için belirlenen “yüksek derecede güvencesiz” grubuna dahil oldu.

Endeks genelinin yüzde 14’ünü oluşturan bu kategoride, Afganistan yüzde 50 ile birinci sırada yer alırken, onu Benin yüzde 49, Malavi yüzde 36, Togo yüzde 34, Sierra Leone yüzde 32, Zambiya yüzde 32, Kongo yüzde 32, Fas yüzde 31 ve Hindistan yüzde 30 oranlarıyla takip etti.

Gıda ya da barınma veya her ikisine birden ulaşma mücadelesi veren ancak sıkıntı yaşamaları halinde güvenecekleri aileleri ya da arkadaşları olan kişiler için belirlenen “orta derecede güvencesiz” kategorisiyse endeksin yüzde 39’unu oluşturdu. Geri kalan yüzde 47 de “düşük dereceli güvencesiz” grubuna girdi.

Geçen yıl boyunca gıda ya da barınak sorunu yaşamayan ve sıkıntı halinde kendilerine destekçi bulabildiklerini söyleyenleri kapsayan “düşük dereceli güvencesiz” listesindeyse Birleşik Krallık, Singapur, İsveç, Danimarka, Litvanya, İzlanda ve İsviçre yüzde 1’lik bir orana sahip oldu.
 


"Yüksek derecede güvencesiz" grubun yüzde 41’i sağlık sorunu, yüzde 53’ü de fiziksel acılar yaşadıklarını bildirdi. “Orta derecede güvencesiz” grubu için bu oran yüzde 29’a yüzde 37, “düşük derecede güvencesiz” grubu içinse yüzde 14’e yüzde 20 olarak şekillendi.

Öte yandan ülkelerin nerede olduğu ya da gelişmişlik seviyesine bakılmadan yapılan hesaplamalardaysa, “yüksek derecede güvencesiz” kategorisindekilerin sağlık sorunları açısından yakın oranlara sahip olduğu görüldü.

Sağlık sorunları bakımından gelişmiş ülkelerdeki oranlar yüzde 42 çıkarken gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 41 oldu; fiziksel acı deneyimi açısından bakıldığındaysa yüzde 47’ye yüzde 53 oranlarıyla karşılaşıldı.

Diğer taraftan güvencesizlik endeksinde Türkiye’de bu kapsama girenler arasında “yüksek derece güvencesiz” kişi oranı yüzde 15, “orta derecede güvencesiz” oranı yüzde 43, “düşük derecede güvencesiz” oranıysa yüzde 42 çıktı.

 

Independent Türkçe, Gallup

DAHA FAZLA HABER OKU