Dünyanın en uzun denizaltı tüneli yedi yıl daha gecikebilir

Baltık Denizi’nde Finlandiya Körfezi’nden geçerek Finlandiya’nın başkenti Helsinki ile Estonya’nın başkenti Tallinn’i birleştirecek 100 kilometre uzunluğundaki denizaltı tüneli “rota” problemi yüzünden yeniden askıda

Grafik: Amberggroup

Finlandiya ve Estonya’yı birbirine bağlayacak dünyanın en uzun deniz altı tünelindeki gecikme yedi yılı bulabilir. 

Zira rotasında hâlâ anlaşılamayan tünel için başkent Helsinki’nin de yer aldığı Uusimaa’nin Bölgesel Meclisi, tünelin Helsinki’nin 20 kilometre batısındaki Espoo’dan değil başkentin altından geçmesi için onay verdi. 

Daha önce Angry Birds adlı video oyununun geliştiricisi Rovio Entertainment için çalışan, bugün ise iki ülke arası tünel projesinin sahibi olarak bilinen Finlandiyalı girişimci Peter Vesterbacka ise bu kararı temyize götüreceğini açıkladı. 

Ancak bu yasal süreç bile, normalde Aralık 2024 olarak belirlenen bitirme süresini 1 ila 1,5 yıl öteleyebilir. 
 

1280px-RBINFO.png
Helsinki-Tallinn arası tünel Avrupa boyunca devam edecek Rail Baltica tren yolunun bir parçası/ Grafik: Wikipedia


“Tüneli Helsinki’nin merkezinden geçirmek, iki metroyu üst üste inşa etmekle aynı şey” diyen Vesterbacka, “Bu, altyapı sektöründe özel girişimlere duyulan ideolojik nefreti ortaya çıkaran talihsiz bir karar” ifadesini kullandı.

Bloomberg’e konuşan Vesterbacka, “Yedi yıla uzayabilecek bir gecikme önemli bir değişiklik olacaktır, yatırımcılarımızla görüşmemiz lazım” açıklamasını yaptı. 

Helsinki ve Estonya’nın başkenti Tallinn arasındaki feribot trafiğini azaltması hedeflenen tünelin en fazla 100 kilometre olması öngörülüyor. 

Tünelin tamamlanmasıyla normalde iki saate yakın süren yolculuklar 20 dakika inecek. 

Çin, tünelin ortağı 

İki ülke arasındali tünelin inşaatı için oluşturulan “FinEst Bay Area Development”, 2019’da yaptığı açıklamada Çin’in alt yapı şirketi Touchstone Capital Partners ile ön anlaşma imzalandığını ve şirketin 15 milyar Euro yatırım yapma taahhüdünde bulunduğu duyuruldu. 

Bu ön anlaşmaya göre Çinli şirket özel sermaye yatırım hisselerinin üçte birisine sahip olacak.

Her iki ülke tarafından geçtiğimiz sene yapılan araştırmaya göre tünel inşaatının kamu-özel ortaklığı yoluyla mümkün olması beklenirken, yüzde 40’ı Avrupa Birliği (AB) yardımı olmak üzere tünelin maliyetinin 13-20 milyar euro arasında olması öngörülüyor.

Estonya Kamu İdaresi Bakanı Jack Abe, geçtiğimiz ay projeye ilişkin yaptığı bir konuşmada, tünelin 2024'te açılma planının gerçekçi olmadığını söyleyerek, 2018’de yapılan çalışmalara göre yapım sürecinin 15 yıl süreceğini belirtmişti.
 

Independent Türkçe, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU