ABD'li bilim insanları: Mutasyon koronavirüsü daha bulaşıcı hale getirebiliyor

Virolog Hyeryun Choe, “İncelediğimiz hücre kültürü içinde bu mutasyonu geçiren virüsler, geçirmeyenlerden daha bulaşıcıydı” dedi

Bilim insanlarına göre mutasyon, virüsün hücrelere daha kolay bağlanmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda hücrelere daha kolay girmesine neden oluyor (Pixabay)

Florida'daki araştırmacılar, yeni koronavirüsün insan hücrelerini daha kolay enfekte edecek şekilde mutasyona uğradığını söyledi.

Araştırmacılar farklılaşmanın pandeminin seyrini değiştirip değiştirmediğini anlamak için ileri çalışmalar gerektiğini aktardı. Ancak çalışmaya dahil olmayan bir uzman bunun ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti. Buna göre söz konusu değişimler, ABD ve Latin Amerika'daki çok sayıda enfeksiyonun nedeni olabilir.

Scripps Araştırma Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, virüsün sivri uçlu proteininin mutasyondan etkilendiğini bildirdi. Virüs bu proteini hücreye girmek için kullanıyor. Bulgular doğrulanırsa virüste meydana gelen değişimlerin pandeminin seyrini etkilediği ilk kez gösterilmiş olacak.

Yapılan laboratuvar deneylerinde D614G adı verilen bir mutasyonun, virüse daha fazla sivri uç kazandırdığı ve bunları daha kararlı hale getirdiği ortaya çıktı. Bu durum, virüsün hücreye girişini kolaylaştırıyor.

Araştırma henüz hakem onayından geçmediği için BioRxiv adlı internet sitesinde yayımlanacak. Ancak bilim insanları bulgularını Access Health International'ın başkanı, virolog ve biyoteknoloji girişimcisi William Haseltine’a gönderdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN’nin haberine göre Haseltine, bulguların koronavirüsün Amerika’ya neden kolayca yayıldığını açıkladığını düşünüyor.

Araştırmaya katılan virolog Hyeryun Choe da “İncelediğimiz hücre kültürü içinde bu mutasyonu geçiren virüsler, geçirmeyenlerden daha bulaşıcıydı” dedi.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü bu hafta yeni koronavirüste şimdiye kadar görülen mutasyonların, geliştirilmekte olan aşıların etkinliğini engellemeyeceğini açıklamıştı.

Örgütün geçen haftaki açıklamasında ise mutasyonların virüsü daha kolay aktarılabilir hale getirmediğini ve neden olduğu hastalığın şiddetini artırmadığını söylemişti.

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU