La Liga Başkanı Tebas'tan taraftar önerisi: Stadyum kapasitesinin yüzde 15'i kadar seyirci alınabilir

La Liga Başkanı Javier Tebas, asıl sorunun maçlara başlama değil, sezonu tamamlamak olduğunu belirterek, "Transfer dönemi bu ve gelecek yıl çok soğuk geçecektir. Takımlar mevcut kadrolarını koruyup, çok az transfer olacaktır" dedi

Javier Tebas / Fotoğraf: Reuters

İspanya'da 1. ve 2. futbol liglerindeki kulüplerin bağlı olduğu La Liga kurumunun başkanı Javier Tebas, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı yaklaşık 3 aylık aradan sonra Sevilla-Real Betis maçıyla bu akşam tekrar başlayacak 1. Futbol Ligi'ndeki (La Liga) yeni dönemi yabancı basın mensuplarına değerlendirdi.

Tebas, Kovid-19 salgınına tedbir amacıyla seyircisiz oynanacak maçların görselliğini zenginleştirmek ve futbolseverin ilgisini çekip, yeni kaynaklar yaratmak için televizyondan verilecek La Liga maçlarının isteğe bağlı olarak sanal seyirciyle ve ses efektleriyle izlenebileceğini söyledi.

Javier Tebas, sanal yayında diğer liglerin La Liga'yı örnek almasını beklediklerini kaydederek şöyle konuştu: 

Futbolumuzu Kovid-19 öncesine yakın bir şekilde sunmak, taraftarlar için önemli. Bu yüzden sahada yeni teknolojiler, değişik açılarda kameralar kullanılacak.

Stadyumlara yüzde 15'e kadar kapasiteyle seyirci alınabilir

Asıl sorunun maçlara başlamak olmadığını önemli olanın sezonu tamamlamak olduğunu ileri süren Tebas, Fransa, Hollanda ve Meksika'da olduğu gibi bazı liglerin Kovid-19'dan dolayı iptal edilmesini "erken alınmış, ciddi bir hata" olarak değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kovid-19'un ilk zamanlarında futbol için abartılı bir kötümserlik olduğunu aksine kendilerinin baştan beri sahalara dönmeyi düşündüklerini belirten La Liga Başkanı, "Sezonun sonlandırılması için iç ve dış çok fazla baskı oldu ama buna direndik" dedi.

Kovid-19 salgınındaki gelişmelere göre, 10-15 gün sonra spor, sağlık bakanlıkları ve uzmanlarla bir araya gelip maçların seyircili oynanabilmesi konusunu görüşeceklerini aktaran Tebas, temmuz ayında en azından tribünlerin yüzde 10-15 kapasiteyle seyirci almasının gelecek sezon için futbola moral vereceği yorumunu yaptı.

La Liga kulüplerinin ekonomik durumu

"Sağlık krizinin büyük bir ekonomik krize dönüşmemesi çok önemli" diyen Tebas, şu açıklamayı yaptı:

Kulüpler için finansman riski oldukça yüksek. Çünkü maç biletleri, müze ve diğer aktivitelerden elde ettikleri gelirler düştü. Futbolcu maaşları ve gider harcamalarının düşürülmesi çok önemli. Bu sezon için kulüplerin futbolcu satışlarından gelir elde etmesi de öngörülen bir şey değil.

Tüm bunlar göz önüne alındığında La Liga kulüplerinin yüzde 90'ının gelecek sezon finansman sorunu yaşamayacağını iddia eden Tebas, şu ifadeleri kullandı:

Kulüplerin ekonomik durumları şu anda oldukça sağlıklı. Kulüpler bu sezon sonuna kadar canlı yayın haklarından alacaklarının yüzde 95'ini tedarik etmiş olacaktır. Sezon bitince hesaplarımızı yapıp, zararımızı göreceğiz.

"Transfer dönemi iki yıl soğuk geçer"

Transfer dönemi için, Paris Saint Germain'in Barcelona'ya ödediği 222 milyon euroluk rekor bonservis bedeline atıfta bulunarak, "Neymar operasyonu gibi paralar olmayacak" şeklinde konuşan Tebas, "Transfer dönemi bu ve gelecek yıl çok soğuk geçecektir. Takımlar mevcut kadrolarını koruyup, çok az transfer olacaktır. Olan transferler de pahalı olmayacaktır" şeklinde görüş belirtti.

Salgınla mücadele kapsamında futbol müsabakalarının 14 Mart'tan bu yana durduğu ülkede 1. ve 2. lig kulüpleri, 8 Mayıs'ta antrenmanlara başlamıştı.

En son 27. haftası oynanan La Liga'da Barcelona 58 puanla zirvede yer alırken, 56 puanlı Real Madrid, ikinci sırada bulunuyor.

Ülkelerde görülen vaka sayısında dünyada 5. sırada bulunan İspanya'da son verilere göre 289 bin 360 Kovid-19 bulgusuna rastlanırken, 27 bin 136 kişi yaşamını yitirdi. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU