ABD'li yetkili: Washington, Rusya ile yapılan START anlaşmalarından tamamen çekilmeye hazır

ABD ile Rusya arasında imzalanan ve stratejik silahların azaltılmasını öngören Yeni START anlaşması Şubat 2021 tarihinde sona eriyor

Fotoğraf: Reuters

Washington Post gazetesine konuşan ABD'li üst düzey bir yetkili, Washington'un Rusya ile imzalanan ve Şubat 2021'de bitecek olan Stratejik Silahların Azaltılması Yeni Sözleşmesi (New START) "tamamen çekilmeye hazır olduğunu" ifade etti.

Söz konusu kaynak, gazeteye yaptığı açıklamada, "Anlaşmadan tamamen çekilmeye hazırız. Ancak bütün seçenekleri göz önünde bulundurduğumuzu da söyleyerek sözlerimi hafifletmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Yetkiliden alınan bilgiye göre ABD tarafı, hala Çin'in de nükleer silahların azaltılmasını öngören bu anlaşmaya ilişkin görüşmelere dahil olmasını istiyor. Ancak Pekin, ABD'nin Washington-Rusya-Pekin arasındaki üçlü anlaşma planına şu ana kadar olumlu yanıt vermedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni atanan Silah Kontrol Özel Elçisi Marshall Billingsley, geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı bir konuşmada, START anlaşmasını uzatmanın mümkün olduğunu, ancak bunun "gelecek için yanlış bir temel olabileceğini" belirtti.

Billingsley, Pekin'in anlaşmaya dahil olmak istememesine atıf yaparak, "Gerçek temel, üç tarafın oluşturacağı bir anlaşma etrafında kurulmalıdır" dedi.

ABD'li yetkili, "Çin'in silah kontrolünü yapmadan önce ABD ve Rusya ile stratejik nükleer parite kazanmasına izin verilmeli" ifadelerini kullandı.

 

START anlaşmaları nedir?

Stratejik Silahların Azaltılması Yeni Sözleşmesi (The New Strategic Arms Reduction Treaty, New START) Barack Obama döneminde, 8 Nisan 2010'da Prag'da imzalandı ve 5 Şubat 2011'de yürürlüğe girdi. On yıl geçerli olan anlaşma 2009 yılı aralık ayında sona eren 1991 START 1 anlaşmasının yerine geçti.

Anlaşma stratejik nükleer savaş başlıklarının bin 550 adede düşürülmesini öngörüyor. Ayrıca fırlatmaya hazır durumdaki kıtalararası balistik füze ve denizaltılarına konuşlu balistik füze ve nükleer silah taşıyabilen bombardıman uçağı sayısını 700'e; operasyona hazır olan ya da olmayan fırlatma rampası, denizaltı ve bombardıman uçağı sayısını 800'e indirilmesi şartları da bulunuyor.

Fırlatmaya hazır olmayan füze sayısında bir sınırlama bulunmuyor fakat bunların üretiminin ve konuşlandırılmasının sıkı uluslararası denetim altında yürütülmesi öngörülüyor. Sözleşme nükleer olmayan konvansiyonel savaş başlıklarını kapsamıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU