ABD ulusal marşını protesto ettiği gerekçesiyle NFL tarafından dışlanan Kaepernick'in diz çökme hareketi, MLS futbolcularına serbest

2016'da ABD ulusal marşını diz çökerek protesto ettiği için dışlanan ve kariyerini bitirmek zorunda kalan Colin Kaepernick'in hareketi, George Floyd için protesto gösterisi düzenlemek isteyen MSL oyuncularına serbest bırakıldı

Colin Kaepernick, 2016 yılında ABD ulusal marşını protesto ettiği gerekçesiyle dışlanmış ve Amerikan futboluna veda etmek zorunda kalmıştı / Fotoğraf: AP

Amerikan Birinci Futbol Ligi (MLS), futbolcuların maç öncesinde milli marş okunurken protesto düzenlemesini desteklediğini bildirdi. 

ABD'nin Minnesota eyaletindeki Minneapolis kentinde bir polis tarafından siyahi George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestolara Colin Kaepernick'in diz çökerek yaptığı protesto damgasını vurdu. 

MLS'ten yapılan açıklamada, ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri hakkına vurgu yapılarak, şu ifadelere yer verildi:

Oyuncular veya çalışanlar lig maçlarından önce milli marş çalınırken ayakta durarak, diz çökerek veya başka bir şekilde barışçıl gösteri hakkını kullanırsa onları destekliyoruz.

 

 

ABD'nin Minnesota eyaletinde siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolara spor camiasından da destek gelmişti.

NBA yıldızı LeBron James, ABD polisinin yere yatırdığı George Floyd'un boynuna bastığı görüntüyle Colin Kaepernick'in fotoğrafını yan yana koyarak, üzerinde "İşte bu nedenle" yazdığı fotoğrafı şu notla paylaştı:

Şimdi anladınız mı? Yoksa görmek sizin için hala zor mu? 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you??  #StayWoke

LeBron James (@kingjames)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

James'in paylaşmının ardından protesto gösterilerine damga vuran Kaepernick hareketi, sadece ABD'de değil dünyanın birçok ülkesinde futbolcular tarafından sahnelendi.

Bundesliga ekiplerinden Borussia Mönchengladbachlı Marcus Thuram da Floyd'u Kaepernick hareketiyle andı.

 

 

Fransız futbolcu, karşılaşmada attığı golünün ardından Amerikan Futbol Ligi (NFL) oyuncusu Colin Kaepernick'in 2016'da sivil itiatsizlikle suçlanan hareketini tekrarlamış ve gol sonrası dizinin üzerine çökmüştü.

Bundesliga'da Floyd protestosu yapan oyunculara soruşturma açılacağı iddia edilmiş ardından yönetim bu protestolar için ceza verilmeyeceğini açıklamıştı.

Öte yandan Türkiye'den Beşiktaş ve Bursasporlu oyuncular, Premier Lig ekiplerinden Liverpool ve Chelsea'nin oyuncuları da saha ortasında diz çökerek Floyd'un öldürülmesine tepki göstermişti.

 

Eric Reid ile Colin Kaepernick - AP.jpg
Eric Reid ile Colin Kaepernick / Fotoğraf: AP

 

Kaepernick, diz çökme hareketi nedeniyle kariyerinden olmuştu

ABD'deki ırkçılık ve polis şiddetini protesto etmek için 2016'da San Francisco 49ers takımının yıldız oyuncusu Colin Kaepernick, San Diego Chargers'a karşı oynanacak maç öncesi ulusal marş çaldığı sırada diğer takım arkadaşları gibi ABD bayrağına bakmak yerine farklı bir yola başvurmayı tercih etti.

Milli marş okunurken ayakta durmayı reddederek bir dizini yere koyan Kaepernick'in 2016 yılındaki eyleminin ardından Amerikan Futbolu Ligi (NFL) tarafından dışlanmıştı.

Kaepernick, yaptığı eylem sonrasında kulüpler tarafından da dışlanınca gelen tepkilerin ardından da spora veda etmek zorunda kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sembol ismin 2016'da yaptığı ve kariyerinin bitmesine neden olan hareket, aradan geçen 4 yılın ardından sporcuların stadyumlarda "barışçıl gösteri hakkı" elde etmesine olanak sağladı. 

MLS'in futbolculara protesto serbestliği tanımasının ardından NFL'den de maçlar başladığında futbolcuların bir dizini yere koyarak aynı eylemi gerçekleştirmesine destek vermesi ve Kaepernick'e de mesleğinin geri verilmesi çağrısı yapılıyor

George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından Colin Kaepernick, Twitter hesabından şu paylaşımı yapmıştı:

Bir sivilin öldürüldüğü durumlarda, buna isyan etmek en mantıklı tepkidir. Barış için dökülen gözyaşları yağacak ve sağır kulakların duymadığı yerlere ulaşacak. Sizin şiddetiniz, bu direnişleri doğuruyor. Mücadeleyi sürdüreceğiz.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU