Sudan'ın devrik lideri Ömer el-Beşir'in lüks yaşamı: Aylık 20 milyon dolar gelir, 8 kişilik özel lüks jet

Darbeyle görevinden alındıktan sonra resmi konutunda 7 milyon avro ele geçirilen Beşir hakkında, yolsuzluk suçlaması davası sürüyor

Fotoğraf: AFP

Sudan hükümetine bağlı Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, devrik lider Ömer el-Beşir'in devlet başkanı olarak görev yaptığı süreçte aylık gelirini 20 milyon dolara kadar yükselttiğini saptadı.

Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkan Vekili ve Egemenlik Konseyi Üyesi Muhammed el-Feki Süleyman, Cumhurbaşkanlığı Kasrı'nda düzenlediği basın toplantısında, el-Beşir'in banka hesabına yapılan incelemede, Güney Sudan'ın ayrıldığı dönemden sonra bile aylık olarak kasasına 20 milyon dolar para girdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra bu miktarın önce 8 milyon dolar, ardından da 3 milyon dolara kadar düştüğünü söyleyen Süleyman, 2019 yılında da elinde kalan paranın bu olduğunu belirtti.

Beşir'in özel uçağı

Bu Arada Sudan'da yayın yapan İntibah Online adlı haber sitesinde, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun Ulusal Kongre Partisi (NCP) lideri Ömer el-Beşir'in özel uçağına ait fotoğrafları yayımlandı.

Haberde Dornier tip uçağın Almanya'dan 2 milyon dolara satın alındığı belirtilse de bir başka kaynak bu miktarın çok daha fazla olduğunu öne sürdü.

uçak-2.jpg
Fotoğraf: İntibah Online

 

NCP tarafından satın alınan Dornier 328 özel jet uçağı, sekiz yolcu kapasitesine sahip iş adamları için lüks ve konforlu bir tasarıma sahip.

Beşir'e yakın yüzlerce kamu çalışanının görevine son verildi

Sudan'da eski rejimin tasfiyesi ve yolsuzlukla mücadele için kurulan komite, el-Beşir ile bağlantısı bulunduğu gerekçesiyle aralarında çok sayıda üst düzey yetkilinin da bulunduğu 651 kamu görevlisinin işine son verdi.

Eski iktidar partisi Ulusal Kongre yöneticilerinin Hartum Uluslararası Havalimanı'nda sahibi oldukları 15 şirket ile bir uçağa da el koyduklarını bildiren Komisyon Başkanı Süleyman, Beşir hakkında kamu fonlarını şahsi çıkarları için kullanmaktan suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, devrik lider Ömer el-Beşir rejiminin izlerinin ortadan kaldırılması, yolsuzlukla mücadele ve tüm hakların iadesiyle ilgili 10 Aralık 2019'da bir komisyon oluşturulmasını kararlaştırmıştı.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine ordunun 11 Nisan 2019'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU