Sudan’da devrik Cumhurbaşkanı Beşir'e yakın iş adamının 1.2 milyar dolarlık mal varlığına el konuldu

Sudan’da bir yıl önce düzenlenen darbe ile 30 yıllık iktidarını kaybeden Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’e yakınlığı ile bilinen Abdulbasıt Hamza’nın 1.2 milyar dolarlık servetine el konuldu

Ömer el Beşir yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada 2 yıl hapse çarptırılmıştı / Fotoğraf: AA

Sudan'da hükümete bağlı Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’e yakın bir iş adamının 1,2 milyar dolar mal varlığına el koydu.

Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed el-Fekki Süleyman, yaptığı açıklamada, Beşir’e yakın isimlerden iş adamı Abdulbasıt Hamza’ya ait değeri 1 milyar 200 milyon doları bulan hisse senedi ile arsaya el konulduğunu söyledi.

Ekonomik duruma katkı sağlayacak

El konulan arsaların bir milyon dönüm olduğunu dile getiren Süleyman, gasbedilen varlıkların geri alınmasının ülkedeki ekonomik durumun iyileşmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Komisyon üyesi Salah Menna da iş adamı Hamza’nın kamuya ait 2 milyar doları zimmetine geçirdiğini, el konulan arsalar ve hisse senetlerinin değerinin 1,2 milyar doları bulduğunu kaydetti.

Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, devrik lider Ömer el-Beşir rejiminin izlerinin ortadan kaldırılması, yolsuzlukla mücadele ve tüm hakların iadesiyle ilgili 10 Aralık'ta bir komisyon oluşturulmasını kararlaştırmıştı.

Darbeyle koltuğu kaybetti

1989'da askeri bir darbe ile yönetimi ele geçiren Beşir, hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilere ordunun müdahalesi sonucu 11 Nisan 2019'da devrilmişti. 30 yıllık iktidarını kaybeden Beşir, yolsuzluktan yargılandığı davada geçen nisanda 2 yıl hapis cezası almıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 4 Mart 2009'da dönemin Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir hakkında Darfur'da soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklama emri çıkarmıştı.

Ülke, hayat pahalılığı nedeniyle artan gösteriler sonrası ordunun müdahalesiyle hükümet değişikliğine gitse de ekonomik krizden kurtulamadı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU