ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu: 128 aylık genişleme bitti, resmen resesyondayız

İşsizliğin yüzde 15'e dayandığı, ekonominin yüzde 95'inin kapandığı ABD'de, Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu, resmi olarak resesyona girildiğini duyurdu

ABD'nin New Jersey eyaletine bağlı Atlantic City/ Fotoğraf: AP

Koronavirüsün yaklaşık 2 milyon insana bulaştığı ABD’nin Büyük Buhran’dan bu yana karşı karşıya kaldığı ekonomik kayıp, resmi olarak resesyona dönüşmüş durumda. 

ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (National Bureau of Economic Research/ NBER), pazartesi günü yaptığı açıklamada Küresel Finansal Kriz’den sonraki 128 ay boyunca (Yaklaşık 11 yıl) devam eden ekonomik genişlemenin sonuna gelindiği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NBER’e göre genişleme, Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüsü “pandemi, küresel salgın” olarak ilan ettiği 17 Mart’a kadar devam etti. Sonraki süreçte ABD ekonomisinin yüzde 95’i kapandı, 50 yılın en düşük seviyesindeki işsizlik yüzde 14,7’ye çıktı. Bu, İkinci Dünya Savaşı sonrası ulaşılan en yüksek oran. 

Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada “Pandemiye karşı halk sağlığı için alına önlemler, önceki resesyonlardan daha farklı karakterlere ve dinamiğe sahip bir ekonomik kayıp olarak kendini gösterdi” denildi. 

NBER’nin oluşturduğu komite tarafından yapılan açıklamada “İstihdam ve üretimdeki öngörülemeyen düşüş ve tüm ekonomiye yayılması, bu sürecin resmen “resesyon” olarak tanınmasını garanti etmektedir” denildi. 

Ekonomik faaliyetteki zirve seviyesinin şubatta yaşandığını belirten NBER, resesyonun ekonomik faaliyetin pik yaptığı zaman başladığını, dibi gördüğünde sona erdiğini aktardı. 

İkitsatçılar genellikle “resesyon” tanımı için iki çeyrek üst üste negatif büyümenin gerçekleşmesi gerektiği görüşünde birleşiyor. Ancak Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu resesyonu “birkaç aydan fazla süren, yayılan ve düşüş gösteren ekonomik faaliyet dönemi” olarak tanımlıyor. 

ABD ekonomisi ocak-şubat-mart aylarını kapsayan ilk çeyrek sürecinde yüzde 5 daralmıştı. 

Bazı ekonomistler daralmanın ikinci çeyrekte yüzde 50’ye kadar yükselebileceğini savunurken, bazıları daralmanın gelecek üç ayda son bulacağı görüşünde. 

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, CNBC’ye yaptığı açıklamada “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin resesyonda olduğu neredeyse kesin ancak en kısa resesyon olabileceği de kesine yakın” dedi. 

Hatzius, 1800’lerin ortalarından bu yana hiçbir resesyonun altı aydan az sürmediğini de sözlerine ekledi. 

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU