Dünya Bankası’nın Türkiye ekonomisi için tahmini yüzde 3 büyümeden yüzde 3,8 daralmaya revize edildi

“Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”nu yayımlayan Dünya Bankası, 2020'de, dünya ekonomisinin yüzde 5,2, Türkiye ekonomisinin yüzde 3,8 daralacağını öngördü.

Fotoğraf: Reuters

Dünya Bankası, “Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”nun haziran sayısını yayımladı.

Ocak ayında yayımladığı önceki raporunda küresel ekonominin 2020’de yüzde 2,5, 2021’de yüzde 2,6 büyüyeceğini öngören Dünya Bankası, koronavirüs salgınının etkisiyle bu oranları sırasıyla yüzde 5,2 daralma ve yüzde 4,2 büyüme olarak değiştirdi. 

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre 2020’de en fazla daralacak üç ekonomi: Brezilya (Yüzde 8), Meksika (Yüzde 7,5) ve Arjantin (Yüzde 7,3). ABD’nin 2020’da yüzde 7 daralması, 2021’de yüzde 3,9 büyümesi öngörülüyor. 

Türkiye 2021'de toparlıyor

Türkiye için altı ay önceki raporda “2020’de yüzde 3 büyüyecek” diyen Dünya Bankası, bu tahminini de “Yüzde 3,8 daralacak” şeklinde revize etti. 

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2021’de ise yüzde 5 büyüyeceğini öngörüyor. Önceki tahmin yüzde 4’tü. 

Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye ile ilgili kısımda küçülme tahminine gerekçe olarak “güvenin rekor düşük seviyelere gerilemesiyle yatırımların düşmeye devam etmesi, dış talebin zayıflamasıyla ihracatın daralması ve virüse karşı kısıtlayıcı önlemler nedeniyle ekonomik faaliyetin bozulması” gösterildi. 

Raporda “Gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 9’u kadar bir ekonomik destek paketi açıklayan Türkiye’de iç talebin kademeli olarak artmasıyla 2021’de yeniden büyümeye dönülebilir” denildi. 

Turizmde en fazla yaran alan beş ülke 

Uluslararası turist hareketliliğinin yüzde 60 ila 80 düştüğünü belirten Dünya Bankası, bu düşüşün 2009 krizinde yüzde 4 seviyesinde olduğunu hatırlattı. 

Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde turist ziyaretlerinin çöktüğünü vurgulayan kuruluş, bu durumun etkilerinin en güçlü şekilde Arnavutluk, Hırvatistan, Gürcistan, Karadağ ve Türkiye’de hissedildiğini aktardı. Dünya Bankası, turizmdeki toparlanmanın yavaş olacağını da raporunda belirtti. 

Koronavirüs salgınının Latin Amerika’dan sonra kendini en fazla gösterdiği bölgenin Avrupa ve Orta Asya olduğunu söyleyen Dünya Bankası’nın verilerine göre sadece bu bölgedeki vaka sayısı 770 bin. Bunun yaklaşık yarısını Rusya, beşte birini Türkiye oluşturuyor. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU