Ipsos anketi: ABD halkının yüzde 64'ü eylemleri destekliyor

Hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların Trump'ın protestoları idare biçimini onaylamadığı belirtildi

ABD'de düzenlenen ırkçılık karşıtı protestolara Avrupa ülkelerinden ve pek çok ünlü isimden de destek gelmişti (AFP)

ABD’de siyahi George Floyd’un gözaltına alındığı sırada polisin muamelesi nedeniyle öldüğünü gösteren görüntülerin yayılmasının ardından tüm ülkede ırkçılığa karşı düzenlenen eylemlere ABD’lilerin çoğunluğunun sempatiyle yaklaştığı aktarıldı. Reuters/Ipsos’un yaptığı araştırmanın sonucuna göre ankete katılanlar ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın protestoları idare biçimini onaylamıyor.

Polisin ensesine bastırdığı George Floyd’un nefes alamadığının göründüğü videonun tepki yaratmasının ardından geçen hafta Minneapolis’te başlayan eylemlere yönelik Ipsos/Reuters gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını Salı günü yayımladı.

Pazartesi ve Salı yapılan anket yetişkin ABD’lilerin yüzde 64’ünün“şu anda protestolara katılan kişilere sempatiyle” yaklaştığını ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 27’si protestoları onaylamadığını belirtirken, yüzde 9’u da kararsız olduğunu ifade etti.

Anketin sonuçlarının, protestolara karşı katı bir tutum benimseyen ve ABD ordusunu eylemlerin bastırılması için konuşlandırılacağı tehdidinde bulunan Trump’a yönelik siyasi riskleri ortaya koyduğu ifade edildi. Cumhuriyetçi ABD Başkanı, Kasım’da gerçekleştirilecek seçimlerde Demokrat Joe Biden ile karşı karşıya gelecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikalıların yüzde 55’ten fazlasının Trump’ın protestoları idare biçimini onaylamadığını belirttiği aktarıldı. Öte yandan yüzde 40’lık dilimse Trump’ın yöntemlerini “kuvvetli” biçimde onaylamıyor. 

Trump’ı yalnızca üçte birlik kesimin desteklediğini gösteren anket sonuçları, genel olarak sahip olduğu yüzde 39’luk desteğin azalmış olduğunu gösteriyor.

Öte yandan anket şirketinin yürüttüğü bir başka anketteyse, ankete katılanların verdikleri oylara göre Biden’ın Trump karşısında 10 puanlık üstünlük sağladığı ifade edildi. Barack Obama’nın başkanlığı sırasında başkan yardımcılığı görevini yürüten Joe Biden’ın Nisan’da partisinin adayı olarak seçilmesinden bu yana bu oranın iki aday arasındaki en büyük fark olduğu aktarıldı.

Anket sonuçları bağımsız seçmenlerinse Trump’ın adımlarını iki misli daha fazla onaylamadığına işaret ediyor. Cumhuriyetçiler arasında dahi Trump’ı onaylayanların sadece yüzde 67 olduğu belirtildi. Önceki anketlerde bu oranın yüzde 82 olduğu ifade edilmişti.

Halihazırda koronavirüs pandemisi nedeniyle sarsılan ülkede kriz algısının protestolarla birlikte derinleştiği aktarıldı.

Hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların çoğunluğunun barışçıl eylemleri desteklediği fakat mülklere verilen zararların eylemlerinin nedenini zayıflattığını düşündüğü ifade edildi. Banliyölerin ve kırsal kesimlerin büyük oranda protestolardan etkilenmediği, kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşların yarısından bir miktar azının eylemlere sempatiyle yaklaştığı belirtildi.

Ankete katılanların yüzde 47’sinin 3 Kasım’da gerçekleştirilecek seçimlerde Biden’a oy vereceğini söylediği aktarılırken, yüzde 37’si Trump’ı destekleyeceğini söyledi. 

Öte yandan kamuoyu yoklamalarının protestolar devam ederken hayli değişken olabileceğinin de altı çizildi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU