EPDK Başkanı: Ya şirketler akaryakıt fiyatlarını makul seviyeye çekecek ya da tavan fiyat kararı alarak biz makul seviyeye çekeceğiz

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, son dönemde akaryakıt fiyat marjlarının olması gerekenin çok üzerine çıktığının tespit edilmesi üzerine şirketleri fiyatların makul seviyeye çekilmesi yönünde uyardı

Fotoğraf: Pixabay/@Skitterphoto

Yayınladıkları yazılı açıklamada Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa ortamında rekabetçi bir anlayışla belirlendiğini, kendileri tarafından belirlenmediğini söyleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), indirim ve artışlara müdahale etmediklerini vurguladı. 

“Ancak Tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamını bozan fiyat hareketlerine karşı ise EPDK’nin müdahale etme ve tavan fiyat uygulama seçeneği bulunuyor” diyen EPDK, koronavirüs salgınının yaşandığı son aylarda akaryakıt sektöründe yaşanan bazı fiyat hareketlerinin tüketiciyi mağdur ettiğini ve rekabet ortamını bozan bir hâl aldığını tespit ettiklerini açıkladı. 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tüm iller için geçerli akaryakıt fiyat marjlarının geçmiş dönemlere göre makul olmayacak biçimde arttığının tespit edildiğini belirterek, “Ya şirketler fiyatları makul seviyeye çekecek ya da tavan fiyat kararı alarak biz makul seviyeye çekeceğiz” dedi. 

İstanbul Avrupa yakası ve diğer illerde marjlarda çok yüksek artışlar gördüklerini kaydeden Yılmaz, “Bunu da hiçbir dağıtıcı, maliyet artışıyla ya da bir başka gerekçeyle açıklayamaz. Bu hareket doğrudan tüketiciyi mağdur etmek ve sektörü dinamitlemektir” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, katkılı ürünlere ilişkin marjların da katkılı olmayan ürün marjlarına kıyasen belirgin bir artış gösterdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
 

Katkılı ürünler İstanbul Avrupa yakasında litre başı 5 kuruş, diğer illerde litre başı 7 kuruş gibi makul olmayan seviyelere çıkmış durumda. 

Yurt genelinde ortaya çıkan bu artışa EPDK’nin sessiz kalmasını da kimse beklemesin. Çok net söylüyorum. Akaryakıt fiyat marjları olması gerekenin çok üzerinde. 

Oyunu kuralına göre oynamak akaryakıt sektörünün tüm oyuncularının kırmızı çizgisi olmalı. Aksi halde sektöre yeni bir balans ayarı yapmamız kimseye sürpriz olmasın. 

Daha önce 3 kere uyguladığımız gibi bir kez daha gereken adımı atmaktan çekinmeyiz. 


Önceki yıllarda üç defa ikişer aylık süre ile tavan fiyat uygulamasına karar verilmiş, ülke geneli için belirlenen tavan fiyatın üzerinde fiyatla akaryakıt satışı engellenmişti.




AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU