Koronavirüs salgını kulüpleri yeni gelir arayışına yöneltti: "Karton taraftar" ve "maske" satışı çare olabilecek mi?

Koronavirüs salgını spor kulüplerini ekonomik olarak yeni arayışlara itti. Kulüpler, karton taraftar uygulamasının ardından logolu maske ile ekonomik gelir oluşturma arayışında

Borussia Mönchengladbach, karton taraftar uygulamasından 247 bin euro, Bayern Münih ise maske satışından 250 bin euro gelir elde etti / Kolaj: Independent Türkçe

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından dünyada 180'den fazla ülkede görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, sosyal hayatın yanı sıra spor organizasyonlarının da durmasına neden oldu ve kulüpleri ekonomik yönde olumsuz etkiledi.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Avrupa'da da ulusal futbol ligleri ve uluslararası organizasyonlar ertelenirken, maç günü gelirleri, sponsorluklar ve yayın hakları gibi birçok gelir kaleminden mahsur kalan kulüpler, çareyi pandemi sonrası yeni gelir arayışlarında arıyor.

Salgının etkisini azaltmasıyla birlikte başta Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) olmak üzere birçok ülkede spor organizasyonları yeniden başlarken, kimisi de haziran ayında start almayı bekliyor.

Bu süreçte ekonomik olarak ağır darbe alan kulüpler, yeniden başlamanın heyecanını yaşarken, salgının da etkisiyle seyircisiz oynatılacak maçlar için yeni gelir kapıları arayışında.

 

Dynamo Brest - dynamobrest.jpg
Karton taraftar fikrini ortaya çıkaran ilk kulüp Dynamo Brest oldu / Fotoğraf: @dynamobrest

 

İlk gelir kalemi "karton taraftar" oldu

Salgın döneminde devam eden nadir liglerden olan Belarus'ta Dynamo Brest Kulübü, salgın nedeniyle yaşadığı ekonomik kayıpları "karton taraftar" modeliyle hayata geçirerek bu alanda bir ilke imza attı.

Kovid-19'dan önce maçlarını ortalama 5 bin taraftarın önünde oynayan Belarus temsilcisi, salgının ortaya çıkmasının ardından taraftar sayısı binin altına düşünce farklı bir yöntem bulma yoluna gitti.

Salgın döneminde tribünlere yerleştirilen cansız mankenlere taraftarlarının fotoğraflarını koyma fikrini geliştiren Dynamo Brest Kulübü, fotoğraf başına taraftarlarından 67 Belarus rublesi talep etti. Bu rakam normalde satılan bilet fiyatından beş kat daha fazla. Öyle ki bazı maçlarda biletler 1 ruble 75 sente satılıyordu.

 

 

Associated Press'e konuşan Dinamo Brest Genel Sekreteri Vladimir Machulsky, "Bu bizim yaratıcı fikrimiz. Bu şekilde televizyonda maç yayınını takip eden sanal bir seyirci kendini tribünlerde görebiliyor. Oyunlara gelmeyi reddeden taraftarları anlıyoruz. Biz de bu duruma yaratıcı bir yaklaşım getirmeye karar verdik" diyerek projede başarılı olduklarını dile getirmişti. 

Dynamo Brest Kulübü'nden yapılan açıklamada, Rusya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan ve İran'dan maç için sanal bilet satın alındığı duyurulmuştu.

 

Borussia Mönchengladbach-Borussia1.jpg
19 eurodan 13 bin bilet satan Borussia Mönchengladbach, 247 bin euro gelir elde etti / Fotoğraf: @Borussia

 

Borussia Mönchengladbach takip etti

16 Mart'ta süresiz askıya alınmasının ardından 16 Mayıs'ta yeniden başlatılan Bundesliga'da da benzer bir görüntüye Borussia Park Stadı'nda rastlandı.

Borussia Mönchengladbach takımı, Bayer Leverkusen'i konuk ettiği seyircisiz maçta tribünlere 13 bin karton taraftar yerleştirdi.

 

 

Alman ekibinin taraftarları, fotoğraflarının tribünde yer alması karşılığında 19 eurodan satılan biletlerden alarak hem takımlarını yanlız bırakmadı hem de seyircisiz maçların oynandığı dönemde kulüplerine ekonomik destek sağladı.

13 bin karton taraftarın tribünde yer aldığını açıklayan Alman ekibi, 247 bin euroluk gelir elde etti.

 

Galatasaray karton taraftar.jpg
Kampanya kapsamında biletler, kombine sahipleri için 123 lira, genel satışta ise 149 liradan satışa çıktı / Fotoğraf: galatasaray.org

 

Türkiye'de ilk Galatasaray başlattı

Koronavirüs salgını, Türkiye'deki maçların da iptal olmasına neden olurken, borçları 15 milyar liraya yakın olan Süper Lig kulüplerini de zor durumda bıraktı.

Süper Lig'in 12 Haziran'da seyircisiz olarak başlayacağının açıklanmasının ardından Galatasaray Kulübü, 19 Mayıs'ta resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile karton taraftar uygulamasının hayata geçirileceğini duyurdu.

 

 

Sarı-kırmızılı kulüp tarafından "Sensiz Olmaz Galatasaray" ismiyle başlatılan kampanyaya katılacak taraftarların baskılı fotoğrafları, Galatasaray'ın sahasında oynayacağı son 3 iç saha maçında tribünlere konulacağı bildirildi.

Galatasaray Kulübü, adet olarak belli bir hedef koymadığı kampayada bilet fiyatlarını ikiye ayırdı. Kombine kart sahiplerine 123 liradan bilet satan sarı-kırmızılı ekip, genel satış fiyatının ise 149 lira olduğunu açıkladı.

 

 

Beşiktaş da "Karton taraftar" kampanyasına katıldı

Ekonomik olarak zor günler geçiren Beşiktaş Kulübü de ezeli rakipleri gibi, seyircisiz oynayacağı maçlar için "karton taraftar" projesi başlattı. 

Siyah-beyazlı kulüp, Twitter hesabından yaptığı şu paylaşımla taraftarlarına çağrıda bulundu: 

Tribünleri tıklım tıklım dolduracağız, bize yakışanı yapacağız, tribünlerde fotoğraflarımızla yer alacağız.

 

 

Süper Lig'de oynayacağı 4 iç saha maçında taraftarıyla birlikte olmak isteyen siyah-beyazlı ekip, "ruhumuzyeter.bjk.com.tr" üzerinden başvuruların alınacağını bildirdi.

Başvuru esnasında kendi fotoğraflarını yükleyecek olan taraftarlar, 4 maç için 129 lira ödeme yapacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En son Fenerbahçe katıldı

Pandemi nedeniyle kalan 5 lig ve 1 kupa maçını iç sahada seyircisinden yoksun oynayacak Fenerbahçe, tribünleri hareketlendirmek ve takımı taraftardan yoksun bırakmamak için karton taraftar modeline geçileceğini "Sevdik seni her şeyden çok" kampanyasıyla duyurdu.

Fenerbahçe Kulübü'nden kampanya ile ilgili şu paylaşım yapıldı: 

İyi günde, kötü günde Kadıköy'de hep sen vardın; yine sen olacaksın! Sevdik seni her şeyden çok diyerek tribünde Çubuklu'nun yanında olmak için "sevdikseni.fenerbahce.org" 

 

 

Sarı-lacivertli kulüp, taraftarlarının tribünde fotoğraflarının yer alması karşılığında kulüp üyeleri ve kombine kart sahiplerinden 99 lira, genel satış için ise 129 lira talep ediyor.

 

Bayern maske1.JPG
Bayern Münih, toplanan 250 bin euroyu koronavirüsten etkilenenlere bağışladı / Fotoğraf: Bayern Münih

 

Karton taraftarın ardından logolu maske satışı başladı

Koronavirüs salgını sonrası normalleşme adımları kapsamında sıkça kullanılacak olan koruyucu yüz maskesi, kulüpler için de bir gelir kapısı oluşturdu.

İspanyol devi Barcelona, Alman Bayern Münih, Süper Lig ekiplerinden Galatasaray ve Fenerbahçe, kulüplerin resmi logolarıyla maske satışına başladı.

La Liga ekiplerinden Barcelona, İspanya'daki sağlık protokollerine uygun olarak üretilen ve yüzde yüz ekolojik materyaller kullanılarak üretilen maskeleri 18 eurodan satışa sundu. 

 

Barcelona maske.JPG
Barcelona, ürettiği maskeler, her yıkamadan sonra 8 saat bekletilerek toplamda 40 kez kullanılabiliyor

 

Katalan ekibi, farklı dizaynda hazırlanan maskeleri, 3-6 yaş, 7-12 yaş ve yetişkinler olmak üzere üç beden olarak üretti.

Bayern Münih Kulübü,  5,95 euro ile 14,95 euro arasında satışa çıkardığı maskelerden 250 bin euro gelir elde ettiğini açıkladı.

Bavyera ekibi maske satışından elde ettiği geliri, Kovid-19'dan etkilenenlere yardım eden kuruluşlara bağışladı.

 

 

Karton taraftar uygulamasıyla gelir kapısı açan Galatasaray Kulübü de logolu maske satışı yapmaya başladı.

Galatasaray'ın resmi ürün satış mağazası GS Store üzerinden satışa çıkan maskeler 5 farklı model olarak tasarlandı. 

Sarı-kırmızılı ekibin logosunun bulunduğu koruyucu maskeler 24,99 liradan satışa sunuluyor.

 

Vedat Muric-Fenerbahce.jpg
Vedat Muric, sarı-lacivertli kulübün yeni çıkardığı maske ile poz verdi / Fotoğraf: @Fenerbahce

 

Fenerbahçe Kulübü ise futbolcuların yüzlerine takarak çektirdiği fotoğraflarla yeni satışa çıkan maskelerin tanıtımını, şu notla yaptı:

Mücadelemiz gibi maskelerimiz de aynı olmalı! Farkındalık yaratma adına önemli bir adım atan kulübümüz, koruyucu sağlık maskelerini logolu olarak üretip, bugün itibariyle satışa sundu.

Sarı-lacivertli kulübün Fenerium mağazası aracılığıyla satışa çıkardığı maskelerin satış fiyatı 24,95 lira olarak belirlendi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU