Atlanta'da siyahi öğrencileri işkenceyle gözaltına alan iki polis tepkiler üzerine görevden alındı

ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası yapılan eylemler sırasında Atlanta polisinin iki siyahi kolej öğrencisine yönelik müdahalesi sert tepki çekmişti

ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası çok sayıda eyalete yayılan ırkçılık karşıtı eylemler devam ediyor.

 Georgia eyaletinin Atlanta kentindeki eylemler sırasında polisin, iki siyahi kolej öğrencisine uyguladığı orantısız güç kullanımı büyük tepki çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi günü protestolar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinden kısa bir süre sonra polisler, araçlarının içindeki çifte yaklaşıp onları gözaltına almaya çalıştı.

Yerel gazetecilerin belgelediği o anlarda çok sayıda polisin araca yaklaştığı, camlarını kırdığı, lastiklerini patlattığı ve çifti zorla dışarı çıkararak gözaltına aldığı görülüyor.

Herhangi bir fiziksel müdahalede bulunmayan çiftin gözaltıya itiraz etmesi üzerine polis elektroşok tabancası da kullandı.

Atlanta Belediye Başkanı: İki polis kovuldu

Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms görüntülerin sosyal medya ve haberlerde yer alması sonrası polislerin vücut kameralarındaki görüntülerin izlendiğini ve soruşturma sonucu orantısız güç kullanan iki polisin kovulduğunu, üçünün de masa başı görevlere geçirildiğini duyurdu.

Bottoms görüntülerde polisin yere yatırıp plastik kelepçe taktığı kadınla, aracı süren adamın serbest bırakıldığını da açıkladı. Polis raporuna göre genç adam polisten kaçmakla ve geçersiz ehliyet bulundurmakla suçlanıyordu.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Bottoms görüntüleri "şoke edici" diye niteledi ve "Orantısız güç kullanımı asla kabul edilmez" dedi.

Öğrenciler başka birinin gözaltına alınmasını videoya çekiyordu

Polislerin vücut kamerası görüntülerine göre, olaydan önce araçtaki iki öğrenci polisin bir başka genci gözaltına almasını videoya çekiyordu.

Bunu fark eden polis araca yaklaştı ve kapıyı açmaya çalıştı ancak şoför koltuğundaki genç kapıyı hızla kapatıp "Bugün ölmüyorum" dedi.

Daha sonra araç trafikte durunca polisler çifte yaklaşıp kapıları açmasını istedi ve gözaltına almaya çalıştı. 

Polislerden birinin gözaltı girişimi sırasında "Silahı var" diye bağırması da dikkat çekti. Araçta silah bulunmadığı açıklandı.

Atlanta Valisi Brian Kemp eyalette başlayan ırkçılık karşıtı eylemlere müdahale etmeleri için 3 bine kadar Ulusal Muhafız'ın görev yapmasını onaylamıştı.

Atlanta polisi, polise taş atan ve bölgedeki dükkanlarınn camlarını kıran 150'den fazla eylemcinin gözaltına alındığını da açıkladı.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU