Mısır Din İşleri’nden imamlara hutbe uyarısı: Ders verenler cezalandırılacak

Mısır’da imamların kendilerine verilen hutbenin dışına çıkması yasaklandı. Hutbe sonrası ders halkaları oluşturan imamlar hakkında yasal işlem uygulanacak

Açıklama Mısır Din İşleri'nin resmi internet sitesinden yayınlandı

Mısır Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Muhammed Muhtar Cuma, camilerin kişilere, cemaatlere ya da partilere değil devlet işlerine bağlı olduğunu söyledi. 

İmamların hutbe sırasında dini sorumluları temsil ettiğini ifade eden Cuma, camilerin velayetinin devlete ait olduğunu, denetim mekanizmasının ise Vakıflar Bakanlığı’na teslim edildiğini kaydetti. 

Cuma, kendilerine iletilen hutbe metninin dışına çıkan ve farklı konulara giren imamların bu davranışlarını “yasal bir suç” olarak nitelendirirdi. Cuma, bunun hukuki ve yasal sorumluların haklarını ihlal ettiğini ifade etti.

3 maddelik uyarı yayınlandı

Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı sitesinden yapılan açıklamada imamların belirlenen hutbe kurallarına uyması gerektiğine yönelik uyarı yapılırken, hutbenin 15-20 dakikayı geçmemesi istendi. Bakanlık, üç maddelik bir metin yayınladı.
 

 

"Birinci madde: Kanun dışı hutbe veren imamlar bölge müftülükleri tarafından gerekli yaptırımın uygulanması için bakanlığa bilgilendirilecektir.

İkinci madde: 2016’da düzenlenen 81 no’lu kamu hizmeti kanunu uyarınca görevinin gereklilikleri yerine getirilmesi için bakanlığın cuma vaazına ilişkin talimatlarını ihlal eden herhangi bir imam görevden alınacaktır. Bu yüzden cuma vaazlarının takip edilmesi için bakanlığa bağlı Din İşleri Başkanlığı'nda bir komite kurulması kararlaştırılmıştır.

Üçüncü madde: Cuma namazı, sadece hutbe ve namazdan oluşmaktadır. Namaz sonrası kimsenin ders vermesine müsaade edilmeyecektir. Sadece din işleri başkanının izniyle bu yapılabilir. Bu derslerin günü ve saati yine müdürlük tarafından belirlenip imamlara iletilecektir."

Açıklamada ders halkalarının, davet çalışmalarının, ilim ve Kur’an derslerinin müfettişler ve müdürlüğe bağlı görevliler tarafından denetleneceği bildirildi.

DAHA FAZLA HABER OKU