FIGC Başkanı Gravina, Serie A başlamazsa ekonomik kaybın 500 milyon euroyu bulacağını söyledi

FIGC Başkanı Gravina, koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen liglerin bir an önce başlatılmaması durumunda 500 milyon euroluk bir kayıp yaşayacaklarını ileri sürdü

Serie A'da 38 maç üzerinden oynanan sezonda en son 26. hafta maçları oynanmıştı / Fotoğraf: Reuters

İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) Başkanı Gabriele Gravina, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz mart ayında ertelenen İtalya Birinci Futbol Ligi'nin (Serie A) yeniden başlaması konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Ripartelitalia isimli internet sitesinde bir makale yayımlayan ve makalesinde, futbolun İtalya ekonomisi için önemli ağırlığı olduğundan bahseden Gravina ayrıca, futbolun istihdam sağlayan bir sektör olduğunu belirterek ligin yeniden başlaması gerektiğini kaydetti. 

Gravina, futbolun İtalya’da en çok rağbet gören spor olduğunu ve bunun ekonomik göstergelere de yansıdığını ifade ederek, federasyonun bu konuyu kararlılıkla ele aldığını vurguladı.

Ülkede salgının etkilerinin azaldığını ve maçların bir an önce başlamaması durumunda futbolun onarılamaz bir yara alacağını dile getiren Gravina, ekonomik kaybın 500 milyon euroyu bulacağını ileri sürdü. 

 

Serie A - Reuters1.jpg
İtalya'da ilk Kovid-19 vakası 31 Ocak'ta görümüş, ligler ise 9 Mart'ta askıya alınmıştı / Fotoğraf: Reuters

 

Gravina, liglerin yeniden başlamasının, istihdam sağlanan 100 bin kişinin işini, 1 milyon 400 bin kulüp üyesinin hakkını ve 4,7 milyar avroluk ciroyu korumak olduğunu ifade etti.

Futbolun yeniden başlaması için hükümetle yakın şekilde çalıştıklarını belirten Gravina, şu değerlendirmeyi yaptı: 

İtalyan futbolunun ne ürettiğini analiz etmek, neden FIGC’in ısrarla liglerin yeniden başlatılmasını istediğini anlamak, zor değil. Bu bizim DNA’mızda ve adımızda var. Bizim için yeniden başlamak, oyunu oynamaya geri dönmektir.

 

Napoli taraftarı - Reuters.jpg
Ülkede maçlar askıya alınmadan önce koruyucu maske ile tribündeki yerini alan Napoli taraftarı / Fotoğraf: Reuters

 

Zararın 550 ile 650 milyon euro olacağı tahmin ediliyordu

Dünyaca ünlü KPMG Football Benchmark tarafından yapılan araştırmaya göre salgın nedeniyle askıya alınan Avrupa'nın 5 büyük ligindeki toplam kaybın 4 milyar euro olacağı belirtilmişti.

Araştırmaya göre Premier Lig, 1 milyar 150 milyon euro ile 1 milyar 250 milyon euro arasında zararla en büyük gelir kaybına uğrayan lig olurken, Serie A'nın toplamda uğrayacağı ekonomik zararın ise 550 ile 650 milyon euro arasında olacağı ön görülüyordu.

Kovid-19 salgınının, Avrupa’da en çok etkilediği ülkelerin başında gelen İtalya'da ilk vaka, 31 Ocak'ta görülürken maçlar 4 Mart’a kadar seyircili oynanmıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından 9 Mart tarihli başbakanlık kararnamesiyle ligler durdurulmuştu. 

 

Ronaldo - Reuters.jpg
Serie A'da Cristiano Ronaldo'nun takımı Juventus, 63 puanla liderlik koltuğunda oturuyor / Fotoğraf: Reuters

 

Serie A'da 38 maç üzerinden oynanan sezonda en son 26. hafta maçları oynanmıştı.

Ligin geride kalan bölümünde Juventus, 63 puanla zirvede, Lazio ise 62 puanla ikinci sırada bulunuyor. Birer maçı eksik Inter 54 puanla üçüncü, Atalanta 48 puanla dördüncü sırada yer alıyor. 

Serie A'nın son sırasındaki ekiplerden Brescia 16 puanla 20., SPAL 18 puanla 19. olurken, 25'er puanlı takımlardan Lecce 18, Genoa 17. sırada kümede kalma mücadelesi veriyor.

Kovid-19 salgını nedeniyle futbol müsabakalarının durduğu İtalya'da hükümetin bugün, federasyon, lig yöneticileri ve uzmanlarla maçların başlatılacağı tarihin belirlenmesine yönelik bir toplantı yapması bekleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU