Yeni Şafak yazarı: Türkiye’nin büyüme rakamı, diğer ülkelerden farklı bekleniyor

“2. çeyrek ekonomik büyüme ile ilgili beklentilerin tüm dünyada olduğu gibi iyi olmayacağını söyleyebiliriz”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Erdal Tanas Karagöl, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken Türkiye’nin ilk çeyrek için açıklanacak büyüme rakamının diğer ülkelerden farkı olarak pozitif yönde olacağını söyledi.

Karagöl, “Koronavirüs ile ekonomik büyüme” başlıklı köşe yazısında “Çin’de 2020’nin ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 9.8 oranında daraldığını, ABD’de daralmanın yüzde 4.8 olduğunu” söylerken şunları yazdı:

Türkiye’nin 2020 yılı 1. çeyrek ekonomik büyüme rakamı ise bu Cuma açıklanıyor. Bu yılın ilk çeyrek döneminde (Ocak, Şubat, Mart) ağırlıklı olarak Mart ayında olumsuz etkilerin hissedildiği ve baz etkisi göz önünde bulundurulduğunda ekonomik büyümenin diğer ülkelerden farklı olarak pozitif olacağı beklenmektedir.

Ancak koronavirüs salgınının etkili olduğu 2. çeyrek dönemi ayları olan Nisan ve Mayısta üretim olumsuz etkilenirken, Haziran da kısmi normalleşme olsa da 2. çeyrek ekonomik büyüme ile ilgili beklentilerin tüm dünyada olduğu gibi iyi olmayacağını söyleyebiliriz.

Ekonomik büyümedeki en önemli faktörün işsizlik olduğunu ifade eden Karagöl, “Ekonomik büyüme ve istihdam arasında güçlü bir bağ olması nedeniyle dünyada ekonomik büyümenin düşmesi, işsizliğin rekor seviyelere çıkmasına neden olacaktır” yorumunu dile getirdi.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU