Altın ve döviz işlemlerinden alınan verginin beşe katlanması, bütçeye 12 milyar lira getirebilir

Geçen hafta binde 2'den bir anda yüzde 1'e çıkartılan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, bütçeye aylık ortalama 1 milyar lira ek gelir sağlayabileceği hesaplanıyor

Fotoğraf: AFP

Altın ve döviz işlemlerinde alınan, yaygın tanımıyla “kambiyo vergisi” olarak bilinen, “Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin (BSMV)”, 24 Mayıs’tan bu yana yüzde 1 seviyesinde. Yani her 100 dolarlık döviz veya altın alım-satımının 1 doları devlete gidiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mayıs 2019’da alınan kararla döviz için kambiyo muamelelerinde (para ya da para yerine geçen belgelerin değiştirilmesi) satış tutarı üzerinden binde 1 vergi alınması zorunlu hâle getirilmişti. Bu oran Aralık 2019’da binde 2’ye çıkarılmıştı. Son kararla birlikte BSMV, beşe katlanmış oldu. 

Peki, banka ve sigorta işlemleri başta olmak üzere genel olarak tüm finansal işlemleri vergilendirmeyi amaç edinen, 1956’dan bu yana kullanılan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’ndeki artışın ülke gelirine katkısı ne olacak? 

Dünya Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre söz konusu vergi ile 2019’da yaklaşık 22,7 milyar lira gelir elde eden devletin 2020’deki geliri 35 milyar lirayı aşabilir. 

BSMV’deki artış vatandaşların alım-satımlarını yüksek oranda vergilendirirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın BSMV hedefi 24 milyar 982 milyon liraydı. 

Yılın ilk 4 ayında bu kalemde 8 milyar 543 milyon lira vergi geliri elde edildi. Artış sonrası ise 24,9 milyar liralık hedefin çok üstünde bir gelir elde edilmesi bekleniyor. Söz konusu yeni düzenlemenin bütçeye aylık ortalama 1 milyar lira ek gelir sağlayacağı hesaplanıyor.

Döviz alım-satımlarındaki uygulaması 2008’de kaldırılan kambiyo vergisi, geçen yıl geri gelmesinin ardından hedefi 19 milyar lira olan BSMV geliri, 22,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşmişti. 

Altın mevduatında yüzde 151 artış

Bankaların yurt içi döviz satışlarında olağanüstü bir artış olmazken altın mevduatı sürekli yükseliyor. 

Merkez Bankası verilerine göre Mayıs 2019’da 6 milyar 838 milyon dolar olan kıymetli maden depo hesapları miktarı 15 Mayıs itibariyle 17 milyar 151 milyon dolara yükseldi. Bu yüzde 151’lik bir artışa işaret ediyor. 

Vatandaşın altın alımları hızla artıyor. Bu işlemlerden alınacak vergi de bütçenin BSMV vergi geliri kaleminde yer alacak. İlk sonuçlar ise haziran bütçesi açıklandığında görülecek.


Independent Türkçe, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU