Rusya'da sağlık çalışanları şaşkın: Putin'in söz verdiği ikramiyeyi istediler, soruşturma ve polis baskısıyla karşılaştılar

Rusya'da sağlık çalışanları Devlet Başkanı Vladimir Putin'in söz verdiği primlerini alamadıklarından şikayetçi olduklarında polis ve savcılığın soruşturmasına uğruyor

Rusya sahip olduğu 350 binden fazla Kovid-19 vakasıyla, ABD ve Brezilya'dan sonra koronavirüsün en fazla kişiye bulaştığı üçüncü ülke konumunda (AFP)

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in koronavirüs pandemisinde ön cephede mücadele eden doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarına aylık 80 bin rubleye kadar prim ödeneceği sözü bir türlü yerine gelmiyor. 

New York Times'ın (NYT) haberine göre sağlık çalışanlarının çoğu primlerini alamazken bazıları bu durumu kamuoyu önünde tartıştıkları için polis ve savcılarca soruşturuluyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


NYT'nin aktardığına göre Krasnodar bölgesindeki Armnavir Hastanesi'nin saygı duyulan başhekimi Sergei Smirnov da personelinin primleri alamadıkları için küçük bir eylem yapması sonrası kovuldu. 

Gazetenin kovulmasının daha fazla eyleme yol açtığını yazdığı Smirnov, suç teşkil eden ihmal suçlamasıyla Rusya Soruşturma Komitesi tarafından soruşturuluyor.

Krasnodar bölgesindeki Abinsk kasabasından bir doktorsa Putin'in söz verdiği primleri alamayanların şikayetlerini organize ettiği için polisten "aşırılık yanlısı eylemler yaptığı" gerekçesiyle soruşturulduğu yönünde bir mektup aldı.

Rusya'da muhalif Aleksey Navalni'ye yakın bağımsız sendika Doktorlar Birliği'nin Krasnodar bölgesi yöneticisi Yulia Volkova  dasağlık çalışanlarının önce Putin'in açıkladığı primlere sevindiğini şimdiyse Devlet Başkanı'nın sözlerinin yerine getirilmediğinden şikayet etmeleri halinde soruşturma altına alınmaktan korktuklarını söyledi.

Kırım'ın başkenti Simferopol'de ise savcılık primlerin ödenmediğinden şikayetçi olan doktorları haklı bularak bir an önce hak ettikleri ücretin yerel yetkililerce ödenmesine hükmetti.

Putin kısa süre önce yaptığı açıklamada prim konusundaki emrine 29 bölgede uyulmadığından şikayet etmiş, ülke genelinde sağlık çalışanlarının yarısından azının söz verilen ücreti aldığını söylemişti.

Putin'e destek oranı azaldı

Diğer yandan Moskova merkezli bağımsız anket şirketi Levada Center'ın son yaptığı ankete göre Putin'e kamuoyu desteği geçen ay yüzde 59 seviyesine geriledi.

Bu, Putin'in 2000 yılında iktidara gelmesinden bu yana sahip olduğu en düşük destek oranı. Bu oran 2014'te Kırım'ın ilhakından sonra yaklaşık yüzde 90 seviyesindeydi.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU