Avustralya’da bir otel Aborjin müşterilere düşük seviyede oda vermekle suçlanıyor

Müşterileri arasında ırk ayrımı yaptığı öne sürülen otelin çalışanı: Aborjinlere başka hiç kimseyi koyamayacağınız türden odalar tahsis ediliyor

Otelde düşük seviyede odalara yönlendirilen Aborjin müşterilerden diğerleriyle aynı ücretin alındığı iddia ediliyor Fotoğraf: ABC / Hamish Harty

Avustralya’da bir otel, ülkenin yerli halklarından olan Aborjinlere ayrımcılık yaptığı suçlamaları nedeniyle eleştiriliyor.

Uluslararası oteller zinciri Accor, bünyesinde bulunan Ibis Styles otelinde müşterilerin ırklarına göre belirli odalara yerleştirildiği iddiasını araştırıyor.

ABC’nin haberine göre, Alice Springs kentindeki otelde geçen yıl haziran ayında personele gönderilen bir yönerge uyarınca düşük seviyede odalara yönlendirilen misafirlerden diğerleriyle aynı ücretin alındığı belirtiliyor.

Yönergeyle ilgili basına sızan bir e-postada, “Hastane çarşaflarını yalnızca 85-90 arasındaki odalarda kullanacağımızdan herkesin haberi olsun. Buralar, topluluk odaları olarak kabul edilecek ve bu odaları yalnızca topluluktan gelenlerle sınırlandırmaya çalışacağız” deniyor.

Burada adı geçen “topluluk” ifadesi, Avustralya konuşma dilinde Aborjinlere karşılık geliyor.

Yönergede ayrıca, kadın resepsiyon görevlilerinden inisiyatif almaları ve gelen müşterileri bu kurallara göre kabul etmeleri isteniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan adını gizli tutan bir otel çalışanı, Aborjinlere yüzlerce seçenek arasında 6 odanın tahsis edildiğini gördüklerini belirtti.

İçeride yaşananlarla ilgili bilgi veren çalışanlar, “Gelen müşterinin saygın bir kişi mi yoksa Aborjinlere benzediği için yardım işi yapan ya da onun gibi biri mi olduğuna bakıyorsunuz. Bu insanlara, başka hiç kimseyi koyamayacağınız en kötü odalar veriliyordu” dedi.

Konunun üzerine giden ABC, yaşanan ayrımcılığı ortaya koymak için söz konusu otelde iki ayrı rezervasyon yaptırdı.

Otele varışlarının ardından Aborjin olmayan müşteriye düzgün bir oda tahsis edildi. Aborjin olana ise “topluluk odaları”ndan 86 numaralı oda ayarlandı.

Aborjin müşteri gittiği odada şöyle bir manzarayla karşılaştı: Zemin kirli, çarşaflar ve havlular lekeli, giyim aksesuarları önceki müşteriden kalmış, elektrik kabloları açıkta, teras çöplerle ve kırık bardaklarla dolu. Diğer müşteri ise bunların hiçbiriyle karşılaşmadı. Ancak her iki müşteriye de 129 Avustralya Doları (yaklaşık 500 TL) masraf çıkarıldı.

Yaşananlar üzerine The Independent’a konuşan Accor grubunun sözcüsü, “Accor, ABC’in gündeme getirdiği, Ibis Styles Alice Springs Oasis’le ilgili iddialardan haberdar olduktan sonra inceleme başlattı. Hızlı ve kararlı bir adım atarak bu olayı en üst seviyede araştırıyoruz” dedi.

Küresel çapta birçok markayı bünyesinde barındıran oteller zinciri içinde Ibis, Fairmont, Movenpick, Sofitel ve Mama Shelter da yer alıyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU