ABD’de ırkçı cinayet sayısı geçen yıla göre iki katına çıktı

Trump’ın “ağır” göçmen ve Müslüman karşıtlığı bu artışta önemli bir etken

2017'de Amerikan ırkçılarının Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde toplanarak miting yapmaları, tartışmalara ve ırkçılık karşıtlarıyla çatışmalara neden olmuştu. Fotoğraf: Reuters

Yeni bir rapora göre, ABD’de beyaz ırkın üstünlüğünü savunanların işlediği cinayetler geçen yıldan bu yana iki kat arttı. Raporda Donald Trump ve Fox News'in “ağır göçmen karşıtı ve Müslüman karşıtı fikirleri kamu bilincine” işlemesinin bu artışta önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiliyor.

2018’de ırkçı cinayetlerin toplam sayısı geçen yıla oranla 17'den 40'a yükseldi. Raporda, aynı zamanda, nefret gruplarının toplam sayısının 2017 'de yüzde 7 civarında artış göstererek 1,020 'ye yükseldiği belirtildi.

Ülkedeki aşırı uçları takip eden Alabama merkezli bir grup olan Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi’nin (SPLC) hazırladığı rapor, Richard Spencer gibi bazı beyaz ırkçı liderlerin Başkan Trump hakkında hissettikleri coşkuyu kaybettiklerini belirtiyor. Rapora göre “Organize nefret hareketi Donald Trump hakkında hayal kırıklığı belirtisi gösteriyor olabilir. Ancak Fox News tarafından destek verilen ve kışkırtılan Başkan, beyazların azınlığa düştüğü bir ülke olma korkusunu kışkırtarak ağır göçmen karşıtı ve Müslüman aleyhtarı fikirlerini toplum bilincine işlemeye devam ediyor.”

Trump’ın ayrıca anti milliyetçi ve anti-LGBTQ karşıtı görüşlere sahip siyahi milliyetçi nefret gruplarını da kışkırttığını belirten raporda, Kroger süpermarketinde iki siyahinin öldürülmesi,  Louisville bölgesinde siyahilerin kilisesine saldırı girişimi, Pittsburgh'daki sinagoga yapılan silahlı saldırı sonucu 11 kişinin hayatını kaybetmesi gibi farklı ırkçı vakalar ele alınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapor, “Çoğu Amerikalı’nın, Trump'ın beyaz ırkçıları kışkırttığı ve konumlarını güçlendirdiğinin farkına vardığına” dikkati çekiyor. Ayrıca Kamu Dini Araştırmaları Enstitüsü’nün Ekim ayında gerçekleştirdiği ankette katılımcıların çoğunun Trump’ın ‘beyaz ırk üstünlüğünü savunan grupları” teşvik ettiğini belirtiyor. Bunun da ötesinde ankete katılanların çoğu Başkan’ın “yönetime köktenci insanları yerleştirdiğini ve onların fikirlerinin politikayı etkilediğini” düşünüyor.

2017'de Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde genç bir kadının aşırı sağcı şiddete kurban gitmesinin ardından Trump olayı kınamadığı için pek çok kişi tarafından eleştiri almıştı. Başkan, olayla ilgili gazetecilere “her iki tarafın da çok iyi insanlar” olduğunu söylemişti.

Diğer yandan Pensilvanya sinagoguna yapılan saldırının ardından Trump ziyarette bulunarak olaydan sağ çıkanlarla görüşmüş ve ibadet mekanlarının içine güvenlik amaçlı silahlı gardiyanlar yerleştirme çağrısında bulunmuştu. Beyaz Saray, SPLC raporu hakkındaki sorulara doğrudan cevap vermedi.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

DAHA FAZLA HABER OKU