İngiliz basınından Başbakan Johnson’a "danışman" tepkisi: Aptal olduğumuzu mu sanıyorlar?

Birleşik Krallık’ta Başbakan Boris Johnson'ın Kovid-19’la mücadele kapsamında alınan karantina kurallarını ihlal etmekle suçlanan Başdanışmanı Dominic Cummings'e "tam destek" vermesine tepkiler büyüyor

Koronavirüsü yenerek sağlığına kavuşan Johnson, "Ölmem durumunda yapılacaklar önceden belli ve her şey hazırdı" ifadelerini kullanmıştı/ Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında alınan karantina kurallarını ihlal etmekle suçlanan Başdanışmanı Dominic Cummings'e arka çıkması nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde.

Cummings'in kuralları ihlal ettiği haberlerini ilk veren kuruluş olan Daily Mirror ve The Guardian'ın yanı sıra hükümete yakınlığıyla bilinen Daily Mail gazetesi, Johnson'ı sert bir dille eleştirdi. 

"Hangi gezegende yaşıyorlar?

Daily Mail'in haberinde, "Başbakan kendi sıkı karantina kurallarını çiğneyen 10 Numara (Başbakanlık) zorbasına yüzsüzce destek verdi. Şimdi tüm ulus şunu soruyor: Hangi gezegende yaşıyorlar?" ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti.

"Aptal olduğumuzu mu sanıyorlar?"

Gazetenin başyazısında ise Dominic Cummings'ten istifa etmesi ya da boris Johnson'ın onu görevden alması istenirken, danışmanın karantina kurallarını ihlal ettiği ve bu durumunun, "her bencil kişiye halk sağlığıyla oynama izni verdiği" kaydedildi. 

Johnson'ın, halkın bu konuda ne düşündüğünü çok iyi anladığını söylese de durumun hiç de öyle olmadığı savunulan yazıda, "Ne Johnson ne de Cummings, bu güven ihlali karşısında zerre pişmanlık gösterdi. Aptal olduğumuzu mu sanıyorlar?" değerlendirmesi yapıldı.  

 

Dominic Cummings Reuters.jpg
Dominic Cummings için istifa etmesi ya da görevden alınması çağrıları yapılıyor / Fotoğraf: Reuters

 

 

Daily Mirror'dan Cummings'e "hilekar", Johnson'a "korkak" benzetmesi

Daily Mirror ise haberinde Cummings'i "hilekar", ona arka çıkan Johnson'ı ise "korkak" olarak niteledi.

Haberde, Cummings'in "bildiğini okuduğu", Başbakan'ın ise ona karşı harekete geçmekten "korktuğu" öne sürüldü.

The Guardian: Kuralların Başbakan'ın arkadaşları için isteğe bağlı olduğu ortaya çıktı

The Guardian gazetesinin haberinde ise kendi milletvekilleri ve Bilim Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiden gelen eleştirilere rağmen Johnson'ın Cummings'i savunduğuna dikkat çekildi. 

Başbakan'ın danışmanının kariyerini kurtarmak için kendi siyasi itibarını riske attığı ifade edildi. 

Gazetenin başyazısında ise "Hiç kandırıldığınızı hissettiniz mi? Kuralların Başbakan'ın arkadaşları için isteğe bağlı olduğu ortaya çıktı" denildi. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Herhangi bir baba gibi davrandı"

Daily Telegraph, Sun ve Daily Express gazeteleri ise Boris Johnson'ın sözlerine yer vermekle yetinirken, Times, Başbakan'ın Cummings hakkında söylediği "Herhangi bir baba gibi davrandı" şeklindeki ifadesini manşette çekti. 

Kutuplaştırıcı isim

Dominic Cummings, göç konusunun sıklıkla dile getirildiği 2016 Brexit referandumu kampanyasını yöneten isim olarak biliniyor.

"Kutuplaştırıcı bir isim" nitelemesinde bulunulan Cummings'in liderliğindeki AB karşıtı kampanyada, Türkiye'nin AB üyesi olması durumunda milyonlarca Türk göçmenin İngiltere'ye gideceği öne sürülüyordu. 

Ne olmuştu?

Mart ayı sonunda Kovid-19 semptomları göstermeye başlayan Dominic Cummings'in sokağa çıkma kısıtlamaları sürerken ailesiyle Londra’yı terk ettiği ve yüzlerce kilometre ötedeki ebeveynlerinin yanında kaldığı ortaya çıkmıştı.

Muhalefet partileri, ülkedeki sokağa çıkma kısıtlamalarını ihlal etmekle suçladığı Cummings'in istifa etmesi veya görevden alınması için çağrıda bulunmuştu. 

Johnson'dan Cummings'i görevden alma çağrılarına ret

Ancak Başbakan Borris Johnson dün yaptığı açıklamada, Cummings ve eşinin virüs kapmaları nedeniyle 4 yaşındaki oğullarının bakımı için seyahat ettiğini ve bunun da kurallara aykırı olmadığını belirterek, görevden alma çağrılarını reddetmişti.

Birleşik Krallık'ta hükümet tarafından getirilen kurallar kapsamında, belirti gösteren kişilerin en az 7 gün evde kalması istenirken, genel olarak halkın da hasta olmasalar dahi şehirler arası seyahat etmeleri ve hane halkı üyesi olmayan aile bireyleri ile kalmaları yasaklanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU