Tartışmaların odağındaki Vuhan laboratuvarından yeni açıklama: Çalıştığımız virüsler Kovid-19’la eşleşmiyor

Açıklamaya göre laboratuvarda çalışılan üç suşun dünyaya yayılan yeni koronavirüsle en yakın genetik eşleşmesi yüzde 79,8 oranında

Donald Trump önderliğindeki ABD'li politikacılar, yeni koronavirüsün Vuhan'daki araştırma laboratuvarından kaçtığını iddia ediyor (AFP)

Yeni koronavirüsün ilk kez saptandığı Vuhan’daki viroloji laboratuvarının yöneticisi, yarasa koronavirüsünün üç canlı suşu üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Öte yandan bunların hiçbirinin Kovid-19’a neden olan virüsle eşleşmediğini söyledi.

Çin devlet televizyonu CGTN’ye konuşan Wang Yanyi, ABD Başkanı Donald Trump’ın virüsün tesisten sızmış olabileceği iddiasının “tamamen üretim” olduğunu ifade etti. Wang’ın açıklamasına göre laboratuvarda çalışılan üç suşun dünyaya yayılan yeni koronavirüsle en yakın genetik eşleşmesi yüzde 79,8 oranında.

"Enstitümüz ilk olarak 30 Aralık’ta bilinmeyen zatürrenin klinik örneklerini aldı” diyen Wang, genom dizisini 2 Ocak’ta belirlediklerini ve 11 Ocak’ta DSÖ’ye patojen hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

The Guardian’ın haberine göre Wang, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bundan önce virüse dair herhangi bir bilgimiz yoktu, ona hiç rastlamadık, araştırmadık ya da tutmadık. Aslında herkes gibi, virüsün varlığından habersizdik. Laboratuvarımızda olmayan bir virüs nasıl sızabilir?

Laboratuvardaki araştırma ekiplerinden birine liderlik eden Profesör Shi Zhengli de 2004 yılından bu yana yarasa koronavirüslerini araştırıyor ve SARS virüsünün kaynağını izlemeye odaklanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Scientific American’a konuşan Shi, SARS-CoV-2 genom dizisinin, laboratuvarın daha önce topladığı ve çalıştığı yarasa koronavirüslerinden hiçbiriyle eşleşmediğini aktardı.

AFP’nin haberine göre Dünya Sağlık Örgütü de Washington’ın virüsün laboratuvardan kaçtığına yönelik “spekülatif” iddiaları destekleyecek kanıt sunmadığını söylemişti.

Independent Türkçe, The Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU