HDP Sözcüsü Günay: Ahlaksızca cenazeleri kaldırıma gömüyorlar; kaldırıma gömülen iktidarın vicdanı, insanlığıdır

Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Günay, Rosa Kadın Derneği ve Demokratik Bölgeler Partisi yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. "İktidar korkuyu yaydıkça biz cesareti yayacağız” dedi

Ebru Günay / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Diyarbakır İl Örgütü binasında gerçekleştirilen haftalık olağan basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında Kürt siyasetçilerin gözaltına alınmasını kınayarak konuşmasına başlayan Günay, “Bu sabah yine bir siyasi soykırım operasyonuyla güne başladık” dedi. 

“Derhal bu hukuksuzluğa son verin”

Diyarbakır’da MYK üyeleri ve Örgütlenme Komisyonu Eş sözcüsü Özlem Gündüz ile DBP önceki dönem Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan'ın da gözaltına alındığına değinen Günay, "Bu arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı bu hukuksuzluğa son verilmeli” çağrısı yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün sabah saatlerinde aranarak yöneticilerinin gözaltına alındığı Rosa Kadın Derneği’nin bölgede kadına yönelik şiddete karşı çıkan tek dernek olduğunu belirten Günay, iktidarın göz altılarla kadın düşmanlığını yapmaya devam edeceğinin mesajını verdiğini söyledi.

“Kayyumların yaptıkları hepimizin hafızalarında”

Kayyum politikaları konusunda AK Parti’nin ısrarcı olmaya devam ettiğini kaydeden Günay, “Şu ana kadar 51 belediyemiz AKP tarafından gasp edildi; 45’ine kayyım atandı, 6’sı KHK bahanesiyle gasp edildi. Son olarak Iğdır ve Siirt belediyelerimize kayyım atandı, Iğdır Belediyesi 3 dönemdir HDP’nin yönettiği bir belediyeydi. Biz önceki kayyum dönemlerinde tanıklık ettik, Iğdır’da da tanıklık edeceğiz. AKP’nin kayyumlarının nasıl yolsuzluk yaptığını, halkımızın kaynaklarını nasıl yandaşlarına peşkeş çektiğini göreceğiz. Kayyumların yaptıkları hepimizin hafızalarında” diye konuştu.

Kayyum atamaları ile Kürtlerin seçme seçilme hakkının gasp edilerek engellendiğini belirten Günay, şöyle devam etti:

“Bu politikaların en somut örneğini en son Siirt’te yaşadık. Siirt'te belediye binasının etrafı çevik kuvvetlerle sarıldı, özel harekatlar nöbet tuttu. Daha önemlisi, belediye binasında İstiklal Marşı Siirtlilere dinletildi. İstiklal Marşı, Türkiye’nin ulusal marşı. AKP iktidarı ne yapıyor? AKP iktidarı kendi talan politikasını, kendi kirliliğini, çirkinliğini, talanını bir halkın ulusal marşı ile örtmeye çalışıyor. Ve bu aslında aynı zamanda ulusal marşa hakarettir.”

“Cenazelerle aileler cezalandırılmak isteniyor”

Bitlis Garzan Mezarlığı’ndan İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürülen 282 cenazenin Kilyos’ta mezarlık yerine kaldırıma gömüldüğünü aktaran Günay, kaldırıma gömülen cenazelerle ailelerinin cezalandırılmak istendiğini belirtti.

Mezarlıkların toplum ortak değeri olduğunu vurgulayan Günay, “İslamiyete göre cenazenin kimliğine, inancına ve düşüncesine bakılmaksızın saygı duyulur. Cenaze geçerken durum ne olursa olsun herkes ayağa kalkar ve saygı gösterir. Ama AKP ne yapıyor? İktidar ne yapıyor? İktidar mezarlıklara saldırmaya devam ediyor. Halkın kutsalına saldırmaya devam ediyor. Ahlaksızca mezarlıkları kaldırıma gömüyor. O kaldırıma gömülen iktidarın vicdanı, ahlakı, iktidarın insanlığıdır. Bu halk bunları unutmayacak, bu halk bunun hesabını elbet soracak” ifadelerini kullandı.
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU