Facebook sürekli evden çalışmaya izin verirken maaşları da düşürüyor

48 bin kişiyi istihdam eden teknoloji devi, 5-10 yıl içinde personelinin yarısının uzaktan çalışmasını umuyor

Mevcut çalışanların yeni yıla kadar nerede çalıştıklarını şirkete bildirmesi gerekiyor (AP)

Koronavirüs salgınının ardından sürekli evden çalışmaya izin veren Facebook, önümüzdeki 5 ile 10 yıl arasında personelinin yarısının bu modele geçmesini bekliyor. Şirket, diğer yandan da çalışanlarının maaşlarını da yaşadıkları yerlerdeki maliyetlere göre düşürmeye hazırlanıyor.

Şirketin kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, dün herkese açık bir video yayımlayarak 5 ila 10 yıl içinde Facebook’un çalışanlarının yarısının evden çalışabileceğini belirtti.

Uzaktan çalışacak personel alımını hızlandıracaklarını vurgulayan 36 yaşındaki Zuckerberg, “Özellikle de ABD ve Kanada’da daha geniş çapta insanı işe alabilmek, büyük şehirlere taşınmayı düşünmeyen yeni yeteneklere daha fazla yer açacaktır” dedi.

Zuckerberg, mevcut çalışanların da Silikon Vadisi’nden uzaklara taşınmasına sıcak baktıklarını ifade etti. Ancak daha ucuz yerlerde yaşamanın daha az maaş anlamına gelebileceğini de söyledi. “Buradaki amacımız, eğer isterseniz, olabildiğince mevcut çalışanın uzaktan çalışmasıdır” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan yönetici maaşlarının bu maaş indiriminden etkilenmesi beklenmiyor. Silikon Vadisi’ndeki yöneticilere iş bulan Riviera Partners şirketinin CEO’su Will Hunsinger, şirketler arasındaki rekabetin yöneticilerin maaşını yüksek tutacağına inandığını Washington Post’a söyledi. Hunsinger, yemek ve ulaşım gibi giderlerinde azalmanın görüleceği Facebook’un yöneticilere vereceği parayı azaltamayacağını da öne sürdü.

Facebook içinde yapılan bir araştırmaysa çalışanların yaklaşık yüzde 40’ının uzaktan çalışmaya sıcak baktığını ortaya koydu.

Daha önce çalışanlarının çoğunun yıl sonuna kadar uzaktan çalışma modeline geçeceğini açıklayan şirket, sosyal mesafe kuralları gereğince Temmuz’da ofislerini yüzde 25 kapasiteyle açmayı planlıyor.

Dünya çapında 70 ofisiyle ve yaklaşık 48 bin kişilik çalışanıyla Facebook, uzaktan çalışmanın kalıcı hale getirilmesini benimseyen en büyük teknoloji şirketi konumunda.

Ay başında da Twitter CEO’su Jack Dorsey çalışanların sürekli olarak evden çalışabileceğini duyurmuştu. Amazon’sa uzaktan çalışma süresini Ekim’e kadar uzatmıştı.


Independent Türkçe, Washington Post, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU