“Tatil talebi bir haftada yüzde 100 arttı, en çok tercih edilen ay ağustos”

Jolly Tur yönetimi kendilerine tatil yapmak isteğiyle başvuranların yüzde 100 arttığını ve 11 bin kişide yapılan ankete göre yüzde 58'lik kesimin yurt içi tatili tercih ettiğini belirtti

Fotoğraf: Gökçen Tuncer/Independent Türkçe

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Başkan Yardımcısı Mert Vardar ve Jolly Pazarlama Direktörü Yasemin Develioğlu online basın toplantısı gerçekleştirdi.

Türkiye’nin kademeli normalleşme sürecine girmesinin ardından bir değerlendirme yapan Mete Vardar, tatil taleplerinde bir önceki haftaya göre yüzde 100 artış olduğunu söyledi. 

Hava ve kara yollarının açılmasıyla bu talebin artacağını söyleyen Mete Vardar, “10 Haziran itibarıyla iç turizmin hareketliliğinin başlayacağını, 28 Haziran itibarıyla geçen seneki rakamlara kavuşacağını, temmuz ve ağustosta geçen seneden fazla Türk konaklamasının olacağını düşünüyorum” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Otobüs kapasitelerini düşürdüklerini, aileye ve kişiye özel programları, küçük gruplara özel programları yaptıklarını aktaran Vardar,  Jolly’nin çalıştığı iki otel dışında tüm işletmelerin açılma düşüncesinde olduğunu ifade etti. Vardar, “Güney bölgelerindeki otellerin yüzde 60’ının 1 Temmuz gibi açılacağını düşünüyorum”” dedi. 

“Yüzde 45 kendi aracını kullanacak, ağırlık ağustosta tatile çıkacak” 

Jolly Pazarlama Direktörü Yasemin Develioğlu, 11 bin kişi üzerinde yaptıkları ankete göre, katılımcıların yüzde 62’sinin 2020 yılı için tatil planının olduğunu söylediğini, geri kalan yüzde 38’inin ise pandemiyi neden olarak gösterdiğini kaydetti. 

Tatil için tarih tercihine ilişkin soruya katılımcıların yüzde 19’unun haziranda tatile çıkacağı yanıtını verdiğini aktaran Develioğlu, “Ağırlık yüzde 31 temmuz, yüzde 35 ağustos, yüzde 15’i ise eylül ve sonrası şeklinde dağılıyor” dedi. 

Develioğlu, katılımcıların yüzde 45’i kendi aracını, yüzde 34 uçak, yüzde yüzde 18’i otobüs, geri kalanın da kiralama şeklinde ulaşım aracı tercih edeceğini aktararak, ankete göre pandeminin tatil süresi tercihlerine etkisinin olmadığının görüldüğünü bildirdi. 

Katılımcıların yüzde 58’i yurt içi otel konaklamayı, yüzde 7’si yurt dışına çıkmayı, yüzde 20’si kültür turlarını tercih ettiğini belirten Develioğlu, farklı tatil alternatiflerinin de oluştuğunu belirtti: 
 

Villa kiralama ve karavan gibi alternatiflerin yüzde 6’lık misafir kitlesi bulunuyor. Misafirlerimizin yüzde 50’si Akdeniz, yüzde 44’ü Ege, yüzde 3 Karadeniz ve diğerleri olarak devam ediyor. Gözde destinasyonlar yine Akdeniz ve Ege olarak görülüyor. 


Develioğlu, bu sene yurt dışına tatile çıkacağını belirten yüzde 7’lik kısma hangi destinasyonları tercih edeceklerini  sorduklarında yüzde 77’sinin Avrupa’yı tercih edeceğini söylediğini ve bu sonuca şaşırdıklarını dile getirdi. 

"Misafirlerimizin tüm iadelerini yapacağız, bir sıraya koyduk"

“Tatil bir ihtiyaçtır, lüks değil” diyen Mete Vardar, 28 Mayıs’ta ofislerini açacaklarını 10 Haziran’a kadar da tüm kadro ile işbaşı yapmış olacaklarını belirtti. 

28 Ekim 2019’da erken rezervasyon kampanyasına başladıklarını 1 Mart’a kadar yoğun talep aldıklarını, 15 Mart itibarıyla işlerin düştüğünü, 25 Mart itibarıyla hizmet sektöründeki seyahat acentelerinin sıfır ciro yapmaya başladığını aktaran Vardar, şunları kaydetti:
 

Toplam yıl ciro hedefimizin yüzde 32’sini yapmıştık. İşler durduktan sonra misafirimizin belirli kısmı kupon olarak daha sonra tatillerini kullanmak istediler. 

Nisan konaklaması 200 lira olan misafirimize 600-700 lira olan temmuz, ağustos konaklamasıyla fiyat farksız değişiklik yaptık. Bu müthiş talep gördü. 15 Haziran’a kadar seyahat satın almış misafirlerimizin yüzde 60’ı tarih değişikliklerini kabul etti. Geri kalan misafirler farklı sebeplerle iade talep etti.


Vardar, yüzde 3-yüzde 4 karlılıkla hizmet veren seyahat acentelerinin bu süreçte, kendilerinde olmayan bir paranın mesuliyetini almış olduğunu anlatarak, “Misafirlerimizin bütün iadelerini yapacağız ama bunu bir sıraya koyduk. Bu hafta itibarıyla nisan ve mayıs aylarında konaklamasını gerçekleştirmemiş misafirlerin iadesiyle başlayıp daha sonra da tüm iadeleri yapacağız. Tüm misafirlerimizin gönlünü alacağız.” diye konuştu. 


AA

DAHA FAZLA HABER OKU