Bilim insanları Güneş'in etrafındaki dev uydu halkalarıyla yıldızlararası ziyaretçileri yakalamak istiyor

İddialı plan, astronomların yıldızlararası nesneleri ilk kez yakından görmelerini sağlayabilir

Oumuamua, Güneş Sistemi'nin dışından geldiği tespit edilebilen ilk yıldızlararası nesnedir (AP)

Bilim insanları, geniş bir uydu halkası kullanarak başka güneş sisteminden gelen ziyaretçileri yakalamaya yönelik iddialı bir plan açıkladı.

Proje, şimdiden Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı’ndan (NASA) sınırlı destek aldı. Bilim insanları, görkemli projenin başarılı olması durumunda gezegenlerin nasıl oluştuğuna ve diğer uzak güneş sistemlerinin neye benzediğine dair tamamen yeni bir anlayış sunabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar “Oumuamua” diye bilinen nesneyi 2017’de gördüklerinde bu şimdiye kadar fark edilen ilk yıldızlararası ziyaretçi olarak tarihe geçmişti. Bu tarihten itibaren de araştırmacılar daha fazla örnek bulma çabalarını sürdürdü. Bilim insanları Dünya’nın ötesinde muhtemelen çok fazla uçan nesne olduğunu düşünüyor. Bu nesneler hiçbir zaman görünmüyor çünkü çok küçükler ve gece gökyüzünde fark etmek için çok hızlı hareket ediyorlar.

Bu aynı zamanda astronomların gördükleri herhangi bir nesnenin çok sınırlı görüntüsüne vakıf olduğu anlamına geliyor. Eğer araştırmacılar herhangi bir nesneyi güneş sistemimizden çıkmadan önce tespit etmeyi başarırlarsa, görünümleri genellikle sınırlı olur ve bu zorluk “Oumuamua” gibi nesnelerin hala gizemini koruduğunu gösteriyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden doktor öğretim üyesi Richard Linares, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

Dünyadan kızılötesi gözlem araştırma teleskopuyla gözlemlemede birçok önemli zorluk bulunuyor. Genellikle çok küçükler, teleskoplarımızın tespit edebilmesi için güneş ışığının onları belirli bir şekilde aydınlatması gerekiyor. Dahası o kadar hızlı hareket ediyorlar ki küçük fırsatı penceresi kapanmadan önce Dünya’dan bir misyonu işbirliğiyle yapıp başlatmamız zor. Oraya hızlı şekilde ulaşmak zorundayız ve şu andaki itici güç teknolojileri sınırlayıcı faktör.

Araştırmacılar eğer bunlardan birini sadece bir uzay aracıyla gerçekten ziyaret edebilseydi bu tür nesneler hakkında çok daha fazla şey öğrenebilirdi. Bilim insanları böylesi bir nesneye yaklaşmak ve hakkında daha fazla bilgi edinmek için görkemli bir plan sundu.

Plan, güneş sistemi etrafına konumlandırılacak bir dizi statik uyduyu fırlatmayı içerecek. Uydular yıldızlararası bir nesne fark edilinceye kadar bir tür kış uykusunda bekleyecek. Sonra nesneye yaklaşmak ve ele geçirmek için harekete geçecek.

MIT’den bilim insanları, uyduların Güneş’in çekim kuvvetine çekilmekten kurtulmasını sağlayacak, eksiksiz şekilde hesaplanacak bir güneş yelkenlisiyle güçlendirileceğini öneriyor. Çünkü uydular güneş radyasyonu tarafından da itilecek, bu da uyduların durgun kalmasını ve canlanmaya hazır olmasını sağlayacak. Böyle bir tasarım ayrıca uyduların herhangi bir yıldızlararası nesneye doğru kaymasına ve uçarken onu yakalamasına izin verecektir.

Üniversitenin yeni plan üzerinde çalışan birçok bilim insanından biri olan MIT'in Dünya, Atmosfer ve Gezegenler Bilimleri Bölümü'nden gezegen bilimleri profesörü Benjamin Weiss şunları söyledi:

Yıldızlararası bir cismi yakın çekim incelemek, gezegen oluşumu ve evrimi anlayışımızı kökten değiştirecek. İlk kez diğer güneş sistemlerinin büyük yapılarının hassas ölçümlerini elde edebiliriz. Ayrıca güneş sistemleri arasında nesnelerin ne kadar hızlı ve ne kadar sıklıkla geçtiğini öğrenebiliriz, bu da bize yıldızlararası yaşam taşımanın yapılabilirliğini sağlayacak.

Plan, gelecekteki uzay görevlerini değiştirebilecek yenilikçi fikirlere kaynak sağlayan NASA’nın Yenilikçi Gelişmiş Kavramlar Programı’ndan (NIAC) onay aldı. Plan şu anda sürecin birinci aşamasında. MIT'den bilim insanları önümüzdeki aylarda bir kavram ispatı yaratmak ve sonra bu fikirleri gelecekte geliştirmek için çalışacaklarını söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU