Galaksimizdeki yıldızlararası ziyaretçide “uzaylı teknolojisi” arayan astronomlar sonunda cevabı buldu

Yapılan incelemeler sonucunda 2I/Borisov adlı ziyaretçinin akıllı yaşama dair iz barındırmadığı ortaya çıktı

Hubble Uzay Teleskobu, 21/Borisov'u 2019'da görüntülemişti (NASA)

Geçen yıl Güneş Sistemimizdeki bilinen ikinci yıldızlararası nesne olarak tanımlanan gizemli bir kuyruklu yıldız, Dünya dışı yaşama dair pek çok soruyu da akla getiriyordu. Bu ziyaretçi Dünya dışı yaşama dair ne söyleyebilirdi?

Yapılan incelemeler sonucunda 2I/Borisov adlı ziyaretçinin konuyla ilgili “sessiz kaldığı” ortaya çıktı. Breakthrough Listen projesinin ardındaki bilim insanlarının kısa zaman önce yaptığı duyuruda kuyruklu yıldıza yönelik taramaların tanımlanabilecek, gelişkin ve zeki yaşamın varlığına işaret edecek kanıt bulunmadığı bildirildi.

Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması’nda (SETI) görevli astronomlar, bulgularını Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği’nin (AAAS) aylık toplantısında sundu.

SETI Araştırma Merkezi’nden Steve Croft, “Eğer yıldızlararası seyahat mümkünse, dışarıda bilmediğimiz başka medeniyetler varsa ve yıldızlararası bir ‘probe’ inşa ediyorlarsa dışarıda gördüğümüz nesnelerin sıfırdan büyük kısmı yapay cihazlar olmalı” dedi. Croft ayrıca, bu sayıya da sınırlama getirmek istediklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan benzer bir tartışma, daha önce de yaşanmıştı. Dünya 2I/Borisov'un farkına varmadan önce 'Oumuamua, Güneş Sistemimizde gözlemlenen ilk yıldızlararası ziyaretçi olmuştu. Bazı araştırmacıların 'Oumuamua'nın bir uzay aracı olup olamayacağı konusunda spekülasyon yapması uzun sürmemiş ancak sonraki analizler aksini göstermişti.

SETI araştırmacısı Gerry Harp 2018’de yaptığı açıklamada, “Bu nesnenin bazı teknolojiler içerdiğini, yani yapay olduğunu kanıtlayacak bir sinyal arıyorduk. Çok hassas ölçümlere rağmen böyle bir iz bulamadık” demişti.

Şimdiyse aynı yöntemler 21/Borisov’da da “tekno imza” bulamadı. Ancak bu, söz konusu yıldızlararası objelerde kesinlikle teknoloji kullanılmadığı anlamına gelmiyor. Buna göre bilim insanları, Dünya merkezli teknolojiyle görmeyi beklediğimiz türden elektromanyetik radyasyonun kanıtlarını bulamıyor olabilir.

Üstelik 21/Borisov, araştırmacıların önündeki görece küçük bir hedef. Bu ayki AAAS toplantısında Breakthrough Listen araştırmacıları, ABD ve Avustralya'daki gözlemevlerinden toplanan yaklaşık 2 petabaytlık radyo teleskop verisi olduğunu açıkladı. Söz konusu ziyaretçi şimdilik hayal kırıklığı yaratmış olabilir ama bu devasa veri kümelerinin karşımıza ne çıkaracağı bilinmiyor.

Science Alert’ün aktardığına göre Breakthrough Listen yöneticisi Matt Lebofsky, şunları söyledi:

Bu veri kümelerinin, başka bir akıllı yaşam ya da henüz keşfedilmemiş bir doğal astronomik fenomen gibi yeni ve ilginç bir şey ortaya çıkarmasını umuyoruz.

 

Science Alert
 

DAHA FAZLA HABER OKU