Rus parlamenterlerden can kaybının düşük gösterildiğini savunan Batılı gazetelere soruşturma çağrısı

Vakalara ilişkin resmi rakamların Rusya’nın salgında dünyada ikinci sırada geldiğini göstermesine rağmen Moskova inanılması güç derecede düşük ölü sayısında diretiyor

Rusya'da günlük vaka sayılarının hızla tırmanması, resmi verilerin doğruluğunu sorgulayan iddiaları beraberinde getirmişti (AFP)

Rus parlamenterler, ülkede Kovid-19’dan ölenlerin sayısının açıklanandan önemli ölçüde daha yüksek olabileceğinden korkulduğunu aktaran Batılı haber kuruluşlarına karşı kampanyayı hızlandırdı.

Parlamentoya bağlı bir komitenin cuma günü hem Financial Times (FT) hem de New York Times (NYT) için savcılığa başvurması, ölüm oranlarını gizli tutuyor olabileceklerine ilişkin herhangi bir imaya karşı yetkililer arasında gitgide artan bir hassasiyet olduğunu işaret ediyor.

Parlamentonun alt kanadı Duma’nın “dış müdahale” alt komitesi başkanı Vasily Piskarev, muhalif çizgideki üç Rus medya organının söz konusu gazetelerin haberlerini aktarma kararlarının da dikkatle inceleneceğini söyledi.

Piskarev, “İngilizce yayınları analiz ettik ve New York Times'la Financial Times’ın asılsız haberlerini Rus okuyucuya dağıtan, Rusça dilde yayın yapan bir dizi kaynağı belirledik” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vaka sayısına ilişkin resmi verilere göre, Rusya koronavirüs salgınının en çok etkilediği ülkeler arasında şüphesiz artık dünyada ikinci sırada geliyor. Pazartesi günü ilave 10 bin 598 tanının daha kaydedilmesiyle toplam vaka sayısı 262 bin 843 oldu. Bununla beraber Rusya, 2 bin 418 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Bu rakam da ölüm oranının yüzde 1’den daha az olduğunu gösteriyor. (16 Mayıs rakamlarına göre enfekte kişi sayısı 272 bin 43'e çıkarken, toplam can kaybı da 2 bin 537'ye yükseldi -ed.n.)

The Independent’ın geçen hafta bildirdiği üzere bu rakamlar pek güvenilir değil. Bir kere, hatalı koronavirüs testleri gerçek vaka sayısının ciddi şekilde daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Sonra, açıkça görüldüğü üzere yetkililer tüm Kovid-19 ölümlerini bildirmiyor. Bu internet sitesine konuşan solunum hastalıkları uzmanının ifadesiyle, “Kalbi stres nedeniyle durduğu için ölen Kovid-19’lu birinin ölüm nedeni neredeyse kesinlikle kalp yazılacak”.

Hafta sonu Moscow Times, nisan ayına ilişkin aşırı boyutta ölüm rakamlarını kullanarak aynı sonuca ulaştı. Bu rakamlar, Moskova’daki can kaybının 10 yıllık ortalamayla kıyaslandığında yaklaşık bin 800 daha fazla seyrettiğini gösteriyor.

Başkentte resmi rakamlara göre Kovid-19’dan ölenlerin sayısı sadece 642’yi bulurken, internet üzerinden yayın yapan gazeteyse bu durumun yetkililerin koronavirüsten ölen her 10 kişiden sadece üçünü kaydettiği anlamına geldiği tahminini yürüttü.

New York Times ve Financial Times da aynı argümanı savunan makaleleriyle bu bulguların peşini bırakmadı. Financial Times, St Petersburg’daki ölümlerde açıklanmayan bir artış belirlerken, ülke genelinde ölü sayısının yüzde 70 daha az rapor edildiği sonucuna vardı.

Moskova şehir yetkilileri de ikinci derece koronavirüs tanısı konmuş vakalara ilişkin ölümlerin yüzde 60’ının Kovid-19 olarak sınıflandırılmadığını kabul ederek söz konusu hesaplamaları dolaylı olarak desteklemiş oldu.
 


Vladimir Putin yönetiminde geçen 20 yılı aşkın sürede yerel medya gitgide artan bir şekilde sansüre maruz kaldı. Şimdiye kadar yetkililer yabancı gazetelere yönelik ciddi adımlar atmamıştı ancak bu durum artık değişebilir.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova perşembe günü yaptığı açıklamada, “yanlış bilgiler içerdiği” gerekçesiyle NYT ve FT makalelerini öfkeyle reddetti ve bu haberler için tekzip istedi. Zaharova'nın daha sonraki açıklamalarında da bu gazetelerin Rusya’daki akreditasyonlarını, böyle bir tekzibin yayımlanmasıyla ilişkilendirdiği görüldü.

Bir gün sonraysa Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu tür yorumlardan uzak durdu.

Lavrov, “Bu konuda herhangi bir şey duymadım ve bunu Mariya Zaharova’yla konuşmadım" dedi.

Ne o ne de ben bu tür fikirler ileri sürmeliyiz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU