CAS’taki tek Türk hakemi Özkurt: Sağlık Bakanlığı'nın onayı olmadan lig başlarsa, cezai olarak sorumlusu TFF ve kulüpler olur

Türkiye'nin CAS'taki tek hakemi Emin Özkurt, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, TFF'nin ligleri Sağlık Bakanlığı onaylamadan başlatması halinde yaşanabilecek bir sağlık sorununda, federasyonun ve kulüplerin cezai olarak sorumlu tutulacağını söyledi

Koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz mart ayında ertelenen futbol ligleri, 12 Haziran'dan itibaren başlayacak / Fotoğraf: AA

Türk spor kamuoyu günlerdir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ertelenen futbol liglerinin başlangıç tarihini konuşuyor. 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir'in, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşmesinin ardından 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'de tüm liglerin 12-13-14 Haziran tarihlerinde başlatılacağını duyurmuştu.  

Açıklamasında tüm şartları göz önünde bulundurarak bir yol haritası çizdiklerini belirten Özdemir, şöyle konuşmuştu: 

Şimdilik olmak kaydıyla, elimizde değişik senaryolarımız da bulunmakla birlikte ertelenen Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerimizi 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık. Bu kararımızla liglerin belirlediğimiz takvimde oynanması için Sağlık Bakanlığımıza müracaat edeceğiz. Sağlık Bakanlığımız da konuyu bugüne kadar değerli çalışmalara imza atan Bilim Kurulumuza havale edecek. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu, beraber yapacakları çalışmalar sonrasında müsabakaların nasıl ve hangi şartlarda oynanacağına karar verecek. 

Özdemir'in lige başlama planını açıklamasının ardından gözler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya çevrildi. 

TFF Başkanı'nın açıklamalarının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Koca, maçların devamına TFF'nin karar verdiğini belirterek, şu yorumu yaptı:

Bakanlık veya Bilim Kurulu olarak, öneride bulunmak istemediğimizi başkana ifade etmiştim. Federasyonun Sağlık Kurulunun, süreci nasıl yönetmeleri gerektiğiyle ilgili çalışma yaptığını da biliyoruz. Karar ve sorumluluk federasyonundur.

 

 

Sağlık Bakanı ve TFF Başkanı'nın açıklamalarının ardından Süper Lig ve alt liglerden birçok tepki geldi. Devam kararına bazı kulüpler destek verirken bazı kulüpler ise eleştirilerini yöneltti.

Spor hukuku alanında Türkiye'yi uluslararası arenada temsil eden ve merkezi İsviçre bulunan Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ndeki (CAS) tek Türk hakem olan Emin Özkurt, Independent Türkçe'ye, TFF'nin liglere devam kararını, olası sağlık problemlerinde işin hukuki ve cezai boyutlarını değerlendirerek, Karantina Ligi önerisini anlattı. 

 

Emin Özkurt.jpg
Emin Özkurt / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Şüphesiz ki hiçbir lig ve müsabaka; hiçbir kupa ve zafer insan sağlığından değerli değildir" diyerek sözlerine başlayan Özkurt, liglerin başlama tartışmalarının devam ettiği sırada kulüplerin de yeni koronavirüs vakaları bildirdiğini aktararak, bu durumun süreci zorlaştıracağını kaydetti. 

Futbola sağlıklı dönüşün nasıl sağlanacağı konusunda 6 Nisan'da Karantina Ligi önerisi sunduğunu hatırlatan Özkurt, önerinin temel esaslarını şöyle sıraladı:

TFF, müsabaka evresinde takımları tek şehirde, belirlenmiş otellerde, minimum insan katılımıyla ve dışarıya kapalı bir şekilde kampa almalıdır.

Seyircisiz oynanacak maçlar için deplasmana gitmenin mantığı yoktur. Seyahat, Kovid-19 için bulaş riskini önemli derecede arttırır. İnsanlar bir defa seyahat ettirilmelidir.

Takımlar “Antrenman Evresi Kampı” ve “Maç Evresi Kampı” olarak iki ayrı kampa alınmalıdır.

Futbolculara, teknik ekiplere ve otel çalışanları dahil kamptaki tüm kişilere düzenli aralıklarla, uygun Kovid-19 testleri yapılmalıdır.

Alt ligler, maliyetler, ekonomik olarak Kovid-19 tedbirlerini karşılayamayacağı için sonlandırılmalı ve TFF tarafından sportif başarı odaklı bir tescil seçeneği üzerinde durulmalıdır.

 

Nihat Özdemir - AA.jpg
TFF Başkanı Nihat Özdemir / Fotoğraf: AA

 

"TFF yalnız bırakıldı"

Liglerin yeniden başlatılabilme çalışmaları sırasında TFF’nin yalnız bırakıldığını ileri süren Özkurt, şu değerlendirmeyi yaptı:

Sağlık ve Spor Bakanlıklarının yasaların kendilerine yüklediği görevleri icabı liglerin akıbeti ile ilgili olumlu ya da olumsuz katkı sağlaması gerekirken, bu konuyla aralarına mesafe koymaya çalıştıklarını görüyorum. Sağlık Bakanı’nın 6 Mayıs tarihli açıklamasıyla, TFF’nin sunduğu 10 alternatifli plandan hiçbirinin Bilim Kurulu tarafından onay alamadığını öğrendik. Böylece, TFF Başkanı ile Sağlık Bakanı’nın aynı gün, birkaç saat arayla yaptıkları basın açıklamalarıyla, liglerin akıbetine dair derin bir anlaşmazlık içerisinde olduklarını gördük. 

Dünyanın hiçbir ülkesinde, futbol veya herhangi bir spor dalı, o ülke hükümetinin ya da ilgili makamlarının Kovid-19 salgını çerçevesinde onayı olmadan müsabakaları başlatamayacaklarını ve TFF’nin de böyle bir yetkisinin olmadığı dile getiren Özkurt, şöyle konuştu: 

Halk sağlığının korunması ve hastalık risklerinin azaltılması Sağlık Bakanlığı’na yasalarla yüklenmiş bir görevdir. Kovid-19 salgını bir kamu sağlığı meselesidir, TFF’nin ve de futbolun boyutunu aşan bir sorundur. Bu konuda topun tek başına TFF’ye atılması yerinde değildir, federasyon bu konuda tek başına karar alamaz.

 

Futbol - Pixabay6.jpg
Özkurt'a göre liglere başlama kararını futbol federasyonları değil hükümetler verebilir / Fotoğraf: Pixabay

 

"Bakanlığın onayı olmadan ligler başlarsa, TFF ve kulüpler cezai olarak sorumlu tutulabilir"

Kovid-19 salgını nedeniyle TFF’nin yanı sıra UEFA ve FIFA'nın bile liglerin başlayacağına müdahale hakkının olmayacağını savunan Özkurt, bu kararların devletlerin müdahil olması ile alınabileceğini bildirerek, "Fransa’da liglerin akıbeti ile alakalı hükümetin kararı sonrası yaşanan durum buna net bir örnektir. Almanya’da ise liglerin başlama kararını bizzat Angela Merkel kamuoyuna açıklamıştır" ifadelerini kullandı.

TFF ile Sağlık Bakanlığı arasında bir tıkanmışlık olduğunu ve bu durumda Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ndan bir yorum gelmediğini savunan Emin Özkurt, şunları söyledi:

Spor Bakanlığı’na spor faaliyetlerinin plan ve program dahilinde yürütülmesini gözetmek ve çalışmaları koordine etmek kanunla verilmiştir. Bakanlı, bu önemli krize müdahil olmalı, Sağlık Bakanlığı ile TFF arasındaki koordinasyonu sağlamak üzere vazife üstlenmelidir. Spor Bakanlığı liglerin akıbeti ile alakalı olarak devreye girmelidir ve görevi icabı bu tıkanmışlığa müdahil olmalıdır.

Ligler, Spor Bakanlığının koordinasyonunda; TFF’nin, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu onayı alabilecek alternatif bir plan çerçevesinde başlatılabilmelidir. Eğer TFF, ligleri Sağlık Bakanlığı onayı olmadan başlatmaya kalkarsa ve bunun neticesinde bir futbolcu ya da futbol ailesinden biri sağlık sorunu yaşarsa, gerek TFF gerekse ilgili kulüp ortaya çıkacak sonuçtan hukuki ve cezai olarak sorumlu tutulabilir. Kulüpler ve de TFF böyle bir durumda ortaya çıkacak sonuçların altından maddi ve manevi olarak çok zor kalkarlar. 

 

Stadyum-AA.jpg
Özkurt, önerdiği Karantina Ligi'nin Bilim Kurulu tarafından onay alacağını ileri sürdü / Fotoğraf: AA

 

"Karantina Ligi, Bilim Kurulu onayını almaya en yakın alternatiftir"

6 Nisan'da yazılı olarak kamuoyu ile paylaştığı "Karantina Ligi"nin 11. Plan olarak sunulması halinde Bilim Kurulu’nun onayının alınabileceğini iddia eden Özkurt, sözlerini şöyle noktaladı:

Müsabakaların tek şehirde, oynanması makul bir seçenektir. Bilim Kurulu’nun bazı üyelerinin de buna sıcak baktığı, çeşitli açıklamalarından biliniyor. Bu bağlamda, 6 Nisan'da dile getirdiğim Karantina Ligi önerimin önemine ve gerekliliğine tekrar vurgu yapmak isterim. Bu konuda karar almak için süre daralıyor. Zaman, futbolcuların, kulüplerin ve de TFF’nin aleyhine işliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU