Protestolara ara verilen Hong Kong'da göz yaşartıcı gaz aromalı dondurma üretildi

Hong Kong'da Çin yönetimine karşı eylemlere koronavirüs pandemisi nedeniyle ara verilse de bir dondurmacı protestoları hatırlatmak amacıyla göz yaşartıcı gaz aromalı dondurma üretti

Hong Kong'da dondurmacı da müşteriler bölgedeki eylemler hakkındaki görüşlerini de yapışkanlı kağıtlara yazarak dükkana asabiliyor (AP)

Çin yönetimine karşı eylemlerin koronavirüs pandemisi nedeniyle hız kestiği özel idari bölge Hong Kong'da bir dondurmacı, göz yaşartıcı gaz aromalı dondurma üretti.

Dondurma, Hong Kong polisinin eylemler boyunca kullandığı 160 binden fazla göz yaşartıcı gaz mermisine bir gönderme niteliğinde.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


5 dolara (yaklaşık 35 TL) satılan dondurmanın ana içeriğiyse kara biber. Hong Kong'da geçen sene yapılan eylemlere katılan dükkan müşterisi Anita Wong dondurmayı şu sözlerle anlattı: 

 Tadı göz yaşartıcı gaza benziyor. Önce nefes almak zorlaşıyor. Gerçekten keskin ve tahriş edici. Üstüne hemen su içme ihtiyacı uyandırdı. Bu benim için eylemlerde ne kadar acı çektiğimi hatırlatan bir geriye dönüş. Bunu hiç unutmamalıyım.

Kimliğinin gizli kalması şartıyla konuşan dükkan sahibiyse göz yaşartıcı gaz aromalı dondurmasının pandemi nedeniyle duran eylemlere destek amacı taşıdığını belirtti. Dükkan sahibi "İnsanlara tutkularını kaybetmemeleri ve hareketi sürdürmelerini hatırlatmak için bir aroma yaratmak istedik" dedi.

Daha önce göz yaşartıcı gazı taklit etmesi için wasabi ve hardalı da deneyen dükkan sahibi boğazı tahriş eden etkisiyle buna en yakın aromanın karar biber olduğunu söyledi.

31 yaşındaki dondurmacı "İtalyan usulü dondurmamızı yapmadan önce çekilmemiş biber tanelerini kavuruyoruz ardından da öğütüyoruz. Biraz acı. Ama asıl özelliği ağızda bıraktığı tadında. Göz yaşartıcı gaz soluyormuşsunuz gibi hissettiriyor" dedi.

Hong Kong'daki eylemler geçen sene şüphelilerin Çin'e iadesi tasarısına karşı başlamıştı. Tasarı, Hong Kong yönetimince ekimde geri çekilse de göstericiler, "demokratik reform" talepleriyle eylemleri sürdürme kararı almıştı.

Göstericiler, tasarının geri çekilmesiyle protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini, polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını ve kentte siyasi reform sürecinin yeniden başlatılmasını içeren taleplerde bulunuyordu.

Eylemler koronavirüs pandemisi nedeniyle büyük oranda sonlansa da yaz aylarında kitlesel eylemlere geri dönüleceğine ilişkin yaygın bir beklenti var. 
 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU