Çocuklarda koronavirüs: Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken yeni sendromun belirtileri neler?

Yeni hastalık Birleşik Krallık'ta 100'e yakın çocuğu etkiledi

Koronavirüsün çocukları pek de etkilemediği düşünülüyordu ancak yeni sendrom uzmanları endişelendirdi (Reuters)

Birleşik Krallık'ta (BK) 75 ile 100 arası çocukta teşhis edilen yeni sendromun Kovid-19'la ilişkisi olduğu düşünülüyor.

Mevcut Kawasaki hastalığına benzeyen ve nadir görülen inflamatuar hastalık, bebeklerden ergenlere kadar tüm çocukları etkiliyor.

Çoğu çocuk açısından belirtiler epey hafif olsa da, Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji (RCPCH) Başkanı Prof. Dr. Russell Viner'a göre "çocukların küçük bir kısmı hastalığı çok daha ağır biçimde geçiriyor".

İşte bilmeniz gereken her şey:

Kaç çocuk etkilendi?

Bu sendrom BK, ABD, İtalya ve Avrupa'nın başka yerlerindeki çocuklarda görüldü.

RCPCH, BK'de bu hastalığın tespit edildiği çocuk sayısının 75 ve 100 arasında olduğunu onayladı. Ayrıca en az bir çocuk hayatını kaybetti; 14 yaşında bir erkek çocuğu, sendromun tedavisinden kaynaklı komplikasyonlar sebebiyle inme geçirerek vefat etti.

İtalya'nın Bergamo kentinde ise geçen ay 10 çocuk, Kawasaki benzeri hastalık sebebiyle Papa XXIII. Giovanni Hastanesi'ne yatırıldı. The Lancet isimli tıbbi yayında yer alan bir çalışmaya göre bu durum, "belirli bir zaman aralığındaki vaka sayısında 30 kat artış" anlamına geliyor. Önceki 5 yıl boyunca Kawasaki hastalığı teşhisi konan çocuk sayısı sadece 19'du.

New York Valisi Andrew Cuomo da vaka sayısındaki artışı doğruladı: Eyalette 73 şüpheli vaka tespit edildi. Üç çocuk da bu hastalık sebebiyle yaşamını yitirdi.

Belirtileri neler?

Londra Çocuk Hastanesi'ne yatırılan yaklaşık 20 vakayla ilgili bir rapor, tüm bu çocukların benzer belirtiler gösterdiğini ortaya koydu.

Belirtiler arasında "düşmeyen ateş", "değişken döküntüler", konjoktivit, şişkinlik, ağrı ve "önemli gastrointestinal semptomlar" (ishal ve kusma gibi) yer alıyor.

Ebeveynler ateş veya yüksek sıcaklığa, döküntülere, kırmızı göz ve dudaklara, avuç içi ve ayak tabanlarında oluşabilecek kızarıklıklara dikkat etmeli.

Ebeveynlerin ayrıca toksik şok sendromu belirtilerinin de farkında olması gerekiyor. Bunlar arasındaki yukarıdaki belirtiler ve grip benzeri semptomlarla baş dönmesi yer alıyor.

Sebepleri neler?

Söz konusu sendromun sebepleri tam olarak bilinmemekle beraber, enfeksiyona verilen anormal bir bağışıklık tepkisiyle ilintili olduğu düşünülüyor.

Vücudun bağışıklık sisteminde tetiklenen inflamatuar tepki kan damarlarının şişmesine yol açıyor.

Kovid-19'la bağlantısı nedir?

Çocukların hepsinin koronavirüs testi pozitif çıkmış olmasa da, negatif sonuç veren çocukların çoğunda Kovid-19 antikorlarının bulunması, daha önce virüse maruz kaldıklarını ve onu yendiklerini düşündürüyor.

Tıp uzmanları sendromun, Kovid-19'la savaşmak için üretilen antikorların etkisinden kaynaklanabileceğine inanıyor.

Görünüşe göre yeni sendromun tepe noktası, koronavirüs enfeksiyonlarının tepe noktasının iki hafta gerisinde.

Londra Çocuk Hastanesi'nde vakalar üzerinde çalışan hekimler, "Bu klinik tablonun daha önce belirti göstermeyen Kovid-19 hastası çocukları etkileyen, Kawasaki hastalığı şok sendromuna benzer biçimde çoklu organ tutulumuyla hiperinflamatuar bir sendrom olarak kendini gösteren yeni bir fenomeni temsil ettiğini öneriyoruz" dedi.

Kawasaki hastalığından farkı nedir?

Kawasaki hastalığı, kış ve bahar döneminde zirve yapan, kalp damarlarının şişmesine, yüksek ateşe ve döküntüye sebep veren mevsimsel bir inflamatuar bozukluk.

Temel farklılıklardan biri şu: Kawasaki sadece 5 yaş ve altı çocukları etkilerken, yeni sendromun 5 yaş üstü çocukları ve ergenleri etkilemesi daha muhtemel görünüyor.

Bir ebeveyn olarak endişelenmem gerekir mi?

Uzmanlar, telaşa kapılmak için bir neden olmadığını ve sendromun hala çok nadir görüldüğünü vurguluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RCPCH Başkanı Russel Viner, "Kovid-19 kaynaklı çocuk ölümlerinin iki elin parmaklarını geçmediğine inanıyoruz. Bu sayıya söz konusu sendromla ilişkili ölümler de dahil" dedi.

Çocuklar arasında daha ciddi belirtiler gösteren ufak bir kısmının yoğun bakım ünitelerine yatırılmasına rağmen Dr. Viner, "çoğu çocuğun bu sendromdan çok az etkilendiğini" ifade ediyor.

NHS England'da (BK Ulusal Sağlık Sistemi'nin İngiltere şubesi -ed.n.) çocuk ve gençlerden sorumlu klinik direktörü Dr. Simon Kenny, sendromun nadir görüldüğünü ve ebeveynlerin de

NHS'nin bu sendromla başa çıkabilme yeteneği konusunda endişelenmemesi gerektiğini belirtiyor.

NHS'nin bu kapasiteye sahip olduğunu tekrarlamak istiyorum. Şu anda çocuk yoğun bakım ünitelerimiz yüzde 65 kapasiteyle çalışıyor. Aslında diğer kritik hastalıklarla başvuran çocuklarda bir azalma gördük. Yani kapasite sorunu yok. Ebeveynler ve aileler, müsterih olsun; acil servis birimleri ve pediatristler durumun farkında.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU